Türkiye'de yükseköğretim sisteminde köklü bir değişikliğe gidiliyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, lisans eğitim süresine ilişkin tartışmalara son noktayı koyarak yeni yol haritasını açıkladı. Üniversite eğitimini 2026-2027 eğitim-öğretim yılından itibaren 3 yıla düşürmeyi planladıklarını duyuran Özvar, bu süreçte ders kredilerinin veya sayısının azalmayacağını vurguladı. Ancak eğitim süresinin kısalması, öğrencilerin yaz tatillerinden feragat etmesi anlamına geliyor. Yeni sistemde akademik takvimin sıkıştırılması ve yaz aylarının da eğitim sürecine dahil edilmesi öngörülüyor.
Eğitim eylül başında başlayıp temmuz ortasında bitecek
Özvar'ın açıklamalarına göre yeni sistem, mevcut ders yükünün daha kısa bir takvime sığdırılması prensibine dayanıyor. İki dönemlik sürenin nasıl telafi edileceği konusuna açıklık getiren YÖK Başkanı, öğrencilerin eğitim kalitesinden ödün vermeden aynı krediyi tamamlayacaklarını belirtti. Üçüncü dönem için ihtiyaç duyulan zamanın tatillerden kısılarak oluşturulacağını ifade eden Özvar, üniversitelerin eylül ayının başlarında açılıp temmuz ayının ortalarında kapanmasını öngören bir takvim üzerinde çalıştıklarını bildirdi.
Bir yıl içinde 3 farklı sömestr uygulanacak
Üniversitelerle iş birliği içinde çalışmalara başladıklarını aktaran Özvar, yaz okulu uygulaması yerine yaz aylarını da kapsayan aktif bir eğitim modeli düşündüklerini dile getirdi. Bir yıl içerisinde 3 farklı sömestr mantığının işleyeceği yeni düzende, mevcut 14 haftalık yarıyıl süresinin biraz daha kısaltılması planlanıyor. Ancak bu kısalma, öğrencilerin alacağı kredi veya yapacağı proje sayısını etkilemeyecek. Özvar, daha yoğunlaştırılmış bir programlamayla eylül ayında başlayan ve temmuz ayında sona eren kesintisiz bir eğitim planladıklarını sözlerine ekledi.





