Çin sermayeli Xiaomi ve iş ortağı Salcomp’un İstanbul Avcılar’da kurduğu fabrikada sendikalaşan işçilerin işten atılması üzerine  başlayan eylemler bugün de devam etti.

800 civarında işçinin bulunduğu Salcomp’ta asgari ücret seviyesinde ücret aldıklarını ve kötü koşullarda çalıştıklarını söyleyen işçiler, bir süre önce Türk Metal’de örgütlenmeye başladı. Sendikalaşma faaliyeti üzerine işçiler gruplar halinde işten atıldı.

İşten atılan fabrika bahçesinde direnişe geçen işçilerden Yenigül Alsaç bir haftadır işyeri bahçesinde direndiklerini, iş bıraktıktan sonra işyeri sahiplerinin tuvaletleri kilitlediğini ve birçok kadın arkadaşlarının hastalandığını söyledi.

Ağır çalışma koşulları sebebiyle iş bıraktıklarını söyleyen Alsaç, tuvalete gitmek için dakika tuttuklarını, geç kalanların tutanakla kayıt altına alındığını, bu sebeple günde bir kere tuvalete gidebildiklerini hatta tuvalete gitmemek için su içmediklerini söyledi.

Bu koşullar üzerine sendikalaşan işçilerin işten atıldığını ve gerekçe sunulmadığını belirten Alsaç "Burası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Çinlileri getirdiği teşvik verdiği Teknoloji Bakanının açılış yaptığı ucuz iş gücüyle çalıştırılan bir fabrikadır" dedi. 6 ayda bir işten işçi çıkaran bu fabrikada asgari ücretlerini bile tam alamadıklarını işyerinin vergi vermediğini ekleyen Alsaç direnişe devam edeceklerini belirtti.

Kod 49'la işine son verilen fabrikada direnen işçilerden Betül Aksoy, 27 Eylül'den beri direndiklerini, beş gündür fabrika bahçesinde yattıklarını söyledi.

Aşırı mobbinge maruz kaldıklarını, yemeklerde sorun çıktığını, ciddi sağlık sorunları yaşayan arkadaşlarının olduğunu belirten Aksoy işe başlarken koşulların 3 vardiya 8 saat olarak ve maaşlara iyileştirme yapılacak şekilde belirtildiğini fakat bunların uygulanmadığını, 2 vardiya 10 saat olarak çalışmaya zorlandıklarını söyledi.

"Devletin bize uygun gördüğü 2.825 lira olan asgari ücreti bile eksik aldık" diyerek sözlerini sürdüren Aksoy sürekli mesaiye kaldıklarını ve mesai ücretlerini alamadıklarını, SGK girişlerini yapılan arkadaşlarının bir iki gün içinde çıkartıldıklarını, tuvalete gitmek için izin kağıdı aldıklarını belirtti. Aksoy direnişe devam edeceklerini söyledi.

"ÖNCE 4 AYLIK HAMİLE KIZIM, SONRA GELİNİM BİR GÜN SONRA DA BEN İŞTEN ÇIKARILDIM"

Kendisi kızı ve gelini işten çıkarılan Senem Sevilen Polat önce sendikaya üye olduğu için önce 4 aylık hamile olan kızının sonra gelininin ve bir gün sonrada kendisinin işten çıkartıldığını söyledi.

Müdere çıkıp kızı ve gelini için konuştuğunu söyleyen Polat, cevap olarak ertesi gün kapı dışarı edildiğini söyledi. 

Yüzde 48 engelli olduğunu belirten Polat, sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldıklarını, hükümetin verdiği yasaya göre sendikalı olduklarını, bunun suç mu olduğunu sordu.

"İşten atılanların yerine İŞKUR'dan taşeron gündelikçi işçi getirildi" diyerek sözlerini sürdüren Polat, "sendikaya üyeyiz, bir daha gelsem yine üye olacağım" dedi.

Türk Metal Sendikası'na üye olan işçiler sendikanın kendilerine maddi ve manevi destek olduğunu, günlerdir her ihtiyaçlarını karşıladığını belirtti.

İşçiler fabrika içinde ve dışında halaylarla direnişlerine devam ediyor.