Esra Tokat'ın konuğu olan İstanbul Kartal Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Enif Yavuz Dipşar kadınlara yönelik oluşturdukları öz savunma atölyelerini anlattı. 

ÖZ SAVUNMA İHTİYACI NEDEN GELİŞTİ

Kartal Belediyesi'nde Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünü yeni kurduklarını belirten Enif Yavuz Dipşar, toplumsal cinsiyet eşitsizli ve toplumsal cinsiyet rollerine dikkat çekti. Dipşar kurdukları öz savunma atölyelerini  ve çalışmalarını şu şekilde anlattı:

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ilk olarak dilde başlıyor. Öz savunma ihtiyacı da bu eşitsizlikten kaynaklanıyor. Bir şekilde bu sorunların üstesinden geleceğimizi biliyoruz. 

KADIN DAYANIŞMALARINI ARTIRIYOR

Kartal metrosunda bir kadının saldırıya uğraması da öz savunma atölyeleri açmamızı tetikledi. Bu atölyeler uzun süreli atölyeler. Kadınlar burada konuşuyor ve sosyalleşiyor aynı zamanda. İnsanların birbirilerine anlatmaya ihtiyaçları var. Bazı kadınlar kendisini geçmiş çocuklarının şiddet görmesinden korkuyor. Öz savunma atölyeleri kadın dayanışmalarını çok artırıyor. Kadın kadının yurdudur sözünü hep savunuyoruz. 

ÇOK FAZLA KREŞ VAR

Türkiye'de en fazla kreşe sahip ilçesi Kartal'dır. Toplamda 18 kreş var. Kadınların evden çıkması için her şeyi yapıyoruz. Kadınlar güvenle çocuklarını kreşlere bırakabiliyor. Bu çok önemli. Türkiye'de ilk alerjik kreşleri Kartal'da açtık. Bu çalışmaları keşke bütün belediyeler yapsa. Dayanışma büyütür.

Belediye olarak çocuklara daha çok alan açıyoruz. Kadınlar için kooperatifleri çoğaltıyoruz.