CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın bir araya geldiği altılı masa; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi tanıtım toplantısı ile yapıldı.

Toplantıda genel başkan yardımcıları yeni anayasa taslağı konusunuda bilgilendirmeler yaptı. 

Kürtler Altılı Masanın yeni anayasa çalışmasının neresinde?

Bekir Güneş  ile Avukat Hamza Aktan Altılı Masanın yeni anayasa çalışmasında Kürt temsiliyetini tartıştı.

Altılı Masanın yeni anayasa çalışmasının önceki anayasalardan farkı ne?

Altılı Masanın yeni çalışmaları Kürtler'e ne vaat ediyor?

Cumhur İttifakı ile Altılı Masa, HDP'ye nasıl bakıyor?

Emek ve Özgürlük İttifakı ile diğer ittifaklar arasında en temel ayrılıklar neler?

CHP'nin açıkladığı 'Ekonomik Vizyon Belgesi' Kürt sorununun çözümüne katkı sağlar mı?

OLUMLU OLMASINA RAĞMEN BU ANAYASA TASLAĞI KALICI BİR ÇÖZÜM GETİRMİYOR

Avukat Hamza Aktan, her türlü olumlu değişikliğe rağmen genel olarak bir tamirat ya da tadilat anayasası olarak düzenlendiğini söyledi. Altılı Masanın anayasa teklifinde asıl sorun olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin görüldüğünü belirten Aktan, "Bu olumlu olmasına rağmen kalıcı bir çözüm getirmiyor. Bu tamirat anayasası derken aslında bozulmuş tahrip olmuş bir anayasadan bahsediyoruz. Eğer Türkiye'nin demokratikleşme meselesi bir kaygı meselesiyse Türkiye'nin asıl sorununun Kürt meselesi olduğunun anlaşılması lazım. Etrafında dolaşılıyor bu konunun. Türkiye'de yapılan bütün anayasaların kökeninde Kürt sorununun tartışmaları var. Bu Altılı Masa bu metni oluştururken bir tartışma da yürütmüyor.

TÜRKİYE'DE SORUN ANAYASALAR DEĞİL ANAYASALARIN UYGULANMASI

Bu metinle Kürt meselesinde yapısal bir çözüm düşünmediklerini de kamuoyuna ilan ettiler. Yaklaşımlarını da bir şekilde teyid etmiş oldular. Türkiye'de sorun anayasalar mı yoksa anayasaların uygulanma biçimleri mi bu önemli. Türkiye'de mevcut 82 anayasasının yüzde 50'si bile uygulansa çok daha demokratik bir ortam olur ama uygulamada kimse bunu uygulamıyor. Tutuklama da mevcut anayasada zordur. Birini tutuklamak çok zordur ama uygulama öyle değil. Kürt meselesinin etrafında bile dönmeden bir anayasa metni oluşturuldu. Kürtler maalesef bu çalışmadan heyecan duymadı. Bir anadilde eğitimden bahsedilmeden bir anayasa taslağı oluşturulması çok tuhaf." diye konuştu. 

ALTILI MASA İDEOLOJİK BİR TERCİHTE BULUNUYOR

Altılı Masanın da Kürt meselesine Cumhur İttifakından farklı yaklaşmadığını belirten Aktan, "Güvenlikçi politikalarla çözüleceğini düşünüyorlar. Bu ittifak içinde yer alan İYİ Parti'nin Kürt meselesine yaklaşımını da biliyoruz. Altılı Masa bu konuya bir türlü yaklaşmıyor. Bu ideolojik ve politik bir tutum olabilir. Bir kısmı cesaret edemiyor, bir kısmı öyle düşünmüyor bir kısmı ise seçimi düşünerek yaklaşıyor olabilir. Ama uzun vadeli bunların hiçbiri çözüme katkı sunmaz. Uzun süreli ciddi tahribatların oluşmasına neden olur. 

TÜRK KELİMESİ ANAYASALARDA SÜREKLİ ARTARAK DEVAM ETTİ

Son yüzyılda anayasalarda hangi kelimelere daha fazla ağırlık verildiğiene baktığımızda Türk kelimesinin sürekli artarak yer aldığını görebiliyoruz. 1924 Anayasasında 18 defa Türk kelimesi geçmiş, 1961'de 36 defa 1981'de 71 defa anayasalarda Türk kelimesi geçmiş. 61'de Türk milliyetçiliği vurgusu varken 82'de ise Atatürk milliyetçiliği kavramı geçiyor. Bu son hazırlanan anayasa metninde ise 62. maddenin başlığı  yurtdışında yaşayan Türkler olarak geçiyor." dedi.