Kasım ayı enflasyon verileri açıklandı

Konuya ilişkin Mustafa Kara; ister ENAG ister TÜİK açıklasın herkes markete gittiğinde enflasyonu görebiliyor. Halk artık pahalılık ve ucuzluk kavramlarını bile anlamakta, hatırlamakta zorlanıyor. Sendikaların açıkladığı asgari ücret de son tahlilde erimeye muhtaç. EYT için de emeklilik için de iktidarın vaadinden az beklentiye giren sendika tarihte ilk defa görülüyor. Herkes mevzuyu 2023 seçimlerinden sonraya erteliyor gibi görünüyor. 

Bahçeli'yi eleştiren BİM Ceo'sunun istifası | Cumhur İttifakı 'zam' için marketleri hedef aldı

BİM, Türkiye'de yoksulların alışveriş yaptığı yaşam tarzı olarak da iktidar tabanına hitap eden bir çizgiden geliyor. Şimdi ne oldu da iktidarın karşısına düştü? Şimdi başka bir tarikat ve cemaat ile bağından söz ediliyor. Gülen cemaati ile iktidarın kapışması dershane ile başlasa da aslında iktidar paylaşımından azade değildi, şimdi burada doğrudan kendi tabanından bilinen bir marketi hedef göstermesi, yeni bir iktidar paylaşımının sorularını oluşturuyor. 

CHP'nin 'ikinci yüzyıla çağrı' vizyon belgesi

Tüm programı izlediğinde Babacan övgüsüne vs bakıldığında şöyle bir tablo çıkıyor; 2001 ile 2008 krizine kadar olan dönemde AKP iyi bir ekonomik siyaset izledi ve buradan yükseldi gibi bir bilgiye bizim inanmamız isteniyor. Ve bu bilgi üzerine bir siyaset inşa edilmeye çalışılıyor. Bu inşa edilirken de vurgu bunun siyasetlerüstü olduğu yönünde oluyor.  Ortaya konan paket, tabii ki teknoloji, yeşil dönüşüm, iklim krizi vs bunlar önemsiz şeyler değil.  Ama ortaya konan siyasetin, ortaya konan ekonomik programın siyasetüstü olmadığını teslim etmemiz lazım. Ortaya konan program sosyal vurguları güçlü, yer yer kamuculuk dokunuşları da olsa da, önümüze dört dörtlük bir neoliberal bir program çıkıyor. Şimdi o zaman Türkiye'nin bugün yaşadığı krizin sorumlusu AKP iktidarın son 4-5 yıldaki yanlış ekonomik kararları mı? Yoksa Kılıçdaroğlu'nun da ara ara söylediği CHP'li başka sözcülerinde söylediği neoliberal politikaların kaçınılmaz olarak ülkeyi ve dünyayı getirdiği yer mi? Bu nedenle CHP'nin daha halk odaklı bir ekonomi politiği olması lazım. 

İkinci yüzyıla çağrı programında altılı masanın yeri

Tüm bu ekonomik programı CHP'ye ileri doğru bir katkı sağlar mı emin olamıyorum. Elbette toparlanabilir, ama CHP'nin neyi kendisinin söyleyeceği ve neyi ortakları ile birlikte söyleyeceği noktasında daha somut ve net olması gerekiyor. Bu altı parti hem ittifaklar hem de rakipler. Hem benzer noktaları var hem de ayrı noktaları var. Mesele hangi noktalarda ortaklaşacakları hangi noktalarda ayrışacakları. Ülkenin bugüne gelmesinin nedeni olan bence olumsuz şeylerde ortaklaşıyorlarsa orada sıkıntı vardır. Kılıçdaroğlu tabii ki birlikte masaya oturduğu altı genel başkanı övebilir. Ama "Ahmet bey ile vatan söz konusu olduğunda bir araya gelmekten bir an bile tereddüt etmedik." bir övgü müdür emin değilim. Altılı masa dünün Suriye politikası ile gelecekse bize bugün, o altılı masadan hiçbir şey çıkmaz. Ahmet Davutoğlu'nun 10 Ekim sonrası söylediklerini hatırlıyoruz.  Ayrıca, İstanbul Sözleşmesi'ne bir hafta içerisinde döneceğiz diyorsunuz ama  İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılma teklifini ilk eden parti ile oturuyorsunuz. 

Selvi Kılıçdaroğlu'nun covid testi pozitif çıktı

Konuya ilişkin Bekir Güneş; Aylin Nazlıaka'nın açıklaması ile Selvi hanım'ın hasta olduğunu, serum takıldığını öğrendik. Lakin bu konuya ilişkin benim birkaç eleştirim olacak. Türkiye'de covid vakaları yükseliyorken, salondaki yaş ortalaması belliyken Selvi Hanım'a geçmiş olsun dileklerimiz yanında, bu şekilde toplantıya katılması doğru değildi. Biz 20 senedir aile şirketi gibi ülkeyi yöneten bir tablodan sıkıldık, salt "eş" olarak toplantıya katılmasını da doğru bulmuyorum. Buradaki tutum bilimsel bir yaklaşım değil.