dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici'nin sunduğu Gündem Siyaset programında İzmir çıkışı eksenli tartışmalar ve ittifak üyelerinden gelen karşılıklı açıklamalar konuşuldu. Gökhan Biçici ve gazeteci Mustafa Kara'nın yanı sıra Ankara'dan Gazeteci Sibel Hürtaş ve İzmir'den İz Gazete Genel Yayın yönetmeni Ümit Kartal da ülkenin siyasal ve ekonomik gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

İZMİR'DEKİ COŞKUYU ARTIRAN SEBEPLER OLDU

Ümit Kartal İzmir'de tanık ettiği 9 Eylül kutlama süreciyle ilgili bilgi verdi, sonrasındaki tartışmaları yorumladı. Cumhuriyet'in değerleri konusunda İzmirliler'in hassas olduğunu hatırlatan Kartal, bu yıl 100. yıl olması nedeniyle de İzmirlilerin kutlamaya özel olarak hazırlandığını söyledi. Tunç Soyer'in 3-4 ay öncesinden bu etkinliğe hazırlandığını belirten Kartal, "Eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın İzmir'in kurtuluşuna ilişkin sözleri ve art arda gelen festival-konser yasakları coşkuyu ve tepkiyi artırdı. Gülşen'in konuşması nedeniyle tutuklanması ve son olarak konser öncesi sahnenin yıkılması sosyal medyada da gündem oldu. Konserin yıkılması trollerin de hedefi oldu. Geçmiş olsun demeden önce hedef haline getirdiler." dedi. Ümit Kartal, 9 Eylül kutlamasının Cumhuriyet mitingleri ve Muharrem İnce mitinglerinden çok daha kat kat üstün bir miting olduğunu dile getirdi. Kartal, özellikle Tarkan'nın "Yolla", "Kır zincirlerini" ve "Geççek" gibi şarkılarının politik mesajlar olarak algılandığını ve kitleyi coşturduğunu anlattı.

TUNÇ SOYER CUMHUR İTTİFAKI VE İYİ PARTİ TARAFINDAN HEDEF OLDU

Tunç Soyer'in açıklamalarına ilişkin ise olarak ise Ümit Kartal şu yorumu yaptı: "Kutlamalar öncesi asılan pankartlar arasında 'Barış' yazılı bir pankart da vardı. Bu pankart bazı kesimlerde rahatsızlık yarattı. Özellikle İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Musavat Dervişoğlu, 'Nereden çıktı bu barış pankartı' minvalinde  açıklamalarda bulundu. Öncesinde de zaten Tunç Soyer'e ilişkin 'yerli ve milli değil' ifadeleri kullanılıyordu. Tunç Soyer'in Nutuk'tan alıntıladığı açıklamasına MHP ve İYİ Parti'den tepki geldi. Atatürk'ün böyle ifadeler kullanmadığını söylediler.  İYİ Parti, Tunç Soyer üzerinden CHP'ye mesaj vermeye çalıştı."

Türkiye'de İzmir'in merkez sağ olduğuna dair inanışın ciddi bir goygoy olduğunu savunan Kartal, "İzmir merkez sağ ise Türkiye'de merkez sol neresidir. Seçime doğru masanın nereye çevrileceğinin kavgası veriliyor. Sosyal Demokrat diyebileceğimiz nadir belediye başkanlarından biri Tunç Soyer'dir. İmamoğlu veya Yavaş değil. 3 büyükşehir belediye başkanı içerisinde sadece Tunç Soyer çok net bir şekilde "aday Kılıçdaroğlu olmalıdır" diyor." diye konuştu.

BU TARTIŞMALARIN ÜZERİNE AKP ATLADI

Gazeteci Sibel Hürtaş ise İzmir'deki çıkışın Ankara'daki yansımalarını anlattı.  "Bu tartışmalar Millet İttifakı'nın fay hatlarını da deşiyor. AKP'nin bu tür tartışmalara ihtiyacı var. AKP'nin rejimle hesaplaşması açısından verdiği sınavlarda genelde başarılı oldu" diyen Hürtaş, muhafazakar kesimlerin travmalarını kaşıyan yayınlar yapıldığını söyledi.

Ankara'da Kılıçdaroğlu ile Mansur Yavaş'ın görüştüğünü ifade eden Hürtaş, "bir elin 6'lı masanın fay hatları ile oynadığını" söyledi.  Hürtaş, "Ankara'da 6'lı masa dağılacak mı tartışması var. Ben yakın zamanda bir dağılma göremiyorum. 2 Ekim'de 6'lı masa görüşmeleri yeniden başlayacak. Yeni yasada Cumhurbaşkanının yetkilerinin ne olacağına dair bir çalışma yapılacak" diye konuştu.

"HERKES YÜZ YIL BİN YIL ÖNCESİ İLE POLİTİKALAR KURUYOR"

dokuz8HABER Genel Yayın Koordinatörü Mustafa Kara ise, İzmir üzerinden başlayan tartışmaları değerlendirirken, Türkiye'de siyasetin simgelerle yapıldığını ve Tunç Soyer'in yeni bir simgeleştirme yaptığını aktardı. İktidarın uydurma bir tarih anlayışı ile 26 Ağustos 1071 ile 26 Ağustos 1922 arasından kendine dayanak aradığını aktaran Kara, "Muhalefet ise 26 Ağustos 1922 ile Cumhuriyet'in 2. yüzyılı vurgusu yapıyor. Tunç Soyer, ikinci yüz yılında demokrasi ve barış ile cumhuriyeti taçlandırmaktan söz ediyor. İki ayyaş, 100 yıllık reklam arası gibi söylemlere karşı biriken bir tepki var. Tunç Soyer, gaflet, delalet ve ihanet derken eğer yüzde 10 Vahdettin'i kastediyorsa yüzde 90 bugündekileri kast ediyordur." dedi. Kara, Kurtuluş Savaşı'nın Samsun'dan başlayıp İzmir'de zafer ulaştığını hatırlatarak, "Soyer bugün tersine bir vurgu yapıyor, bir başlangıca işaret ediyor" dedi.

Millet İttifakı içindeki tartışmalara da değinen Mustafa Kara, "İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'in HDP'ye ilişkin ifadeleri 2015 dönemindeki Bahçeli'yi hatırlatıyor, bazı adımlarıyla Tansu Çiller'i anımsatıyor. Onunla oturmayız, bununla görüşmeyiz, gibi ifadeler Türkiye gerçeğine aykırı ve halk bu tür söylemleri istemiyor. Akşener, kayyum siyasetini devam ettirecekse yarın başbakan olduğunda Diyarbakır'a gitmeyecek mi? İYİ Partili İçişleri Bakanı olursa Van'da, Hakkari'de HDP'li belediye başkanları ile çalışmayacak mı? Bu 6'li Masa'nın ilan ettiği ilkeler bütününe de aykırı. Meral Akşener'in altına imza attığı ilkelere aykırı." diye konuştu.

BİR PÜSKÜRTME HAREKETİ OLDU

Gökhan Biçici de son yaşanan tartışmaları değerlendirken "İYİ Parti'nin geri adım attığını düşünüyorum. Akşener'in 'Biz oturmayız ama başkasına karışmayız' açıklaması önemli. Bütün bir haftaya baktığımızda bir püskürtme hareketi olduğunu görüyoruz." dedi. İYİ Parti'nin bu son açıklamalarının yakın zamanda anketlere olumsuz şekilde yansıyacağı öngörüsünde bulunan Gökhan Biçici, "Meral Akşener bu politikadan dönmezse daha da kaybeder" dedi. Gökhan Biçici, 9 Eylül kutlamaları ile 2023 iktidar yürüyüşünün İzmir'den başladığını dile getirdi.