CHP 14 Mayıs seçimlerinde daha önce çok az oy aldığı Karadeniz Bölgesi'ne çok ağırlık veriyor. CHP'nin hedefi Karadeniz bölgesinde her kentten milletvekili çıkarmak ve oy oranlarını artırmak. CHP Rize 1. Sıra Milletvekili adayı Tahsin Ocaklı, Gazeteci Berivan Bila'nın sorularını yanıtladı. Rize'de çok iddialı olduklarını belirten Ocaklı, Rize'de 1 Mayıs'ın çok görkemli bir şekilde geçtiğini belirtti. "1 Mayıs'tan sonra 14 Mayıs'ta da çok görkemli bir sonuca ulaşacağız" dedi.

1 Mayıs Rize ve Karadenizin genelinde nasıl geçti?

Rize merkez ve Fındıklı'da 1 Mayıs kutlamalarına katılan Tahsin Ocaklı "Rize ve Fındıklı'daki 1 Mayıs kutlumaları çok iyi bir katılımla gerçekleşti. İşçiler kendilerine ait bayramı bir daha hatırlattılar. Sonuçta bu bir emek mücadelesidir bu bir hak mücadelesidir. Biz 1 Mayıs'ı yeniden Taksimde kutlayana kadar devam edecek asıl önemli olan odur. Türkiye'deki diğer etkinlikleri de takip ettim. Yine AKP iktidarının yasaklar koyduğu, işçilerin talep yollarını tıkayan polisiye tedbirlerle geçirilmiş bir 1 Mayıs yaşadık. Ama yakındır bizim iktidarımızda işçiler kendilerini özgürce ifade edebilecek. Hak ve özgürlüklerini kazanıp, emeklerinin de karşılıklarını alacaklar" dedi.

Karadenizde ve Rize'de seçim atmosferi nasıl, rüzgar nereden esiyor?

Karadenizdeki seçim atmosferini değerlendiren Tahsin Ocaklı " Karadenizi konuşacağız dedik ama buraya da not düşmüş olalım. Şimdi biz konuşuyoruz ama seçimden sonra herkes bizi konuşacak. Rize'de 14 Mayıs'da birlikte sevineceğiz. Aslında yerel seçimlerden itibaren başlayan süreci hatırlatmak isterim. Ben de bir dönem Rize'nin Ardeşen ilçesinde belediye başkanı adayı oldum ve 2 puanlık bir farkla kaybettim. Fakat ondan sonra sürekli belki de 100-200 oyla Fındıklı'yı verdiğimiz seçimleri sevgili Ercüment Çervatoğlu ile büyük bir farkla kazandık. Bu kazanmanın bize getirdiği şöyle bir yarar var. Sonuç itibariyle Fındık'lı ilçemizin sosyalleşmesini, oranın muhalefet belediyesi olmasına rağmen yapılan etkinlikleri sağlanan faydayı, doğalgaz hizmetlerinin ilçenin tamamına erişmesinden tutun da çeşitli hakların vatandaşlara verilmesindeki faydayı görüyoruz. Muhalefet belediye başkanlığı değil halkçı belediye başkanlığı anlayışıyla var olan Ercüment kardeşim orada bizim temsilcimizdir." dedi.

"Rize halkı Erdoğan'dan beklediğini alamadı"

Seçim sürecine dair değerlendirmelerini sürdüren Ocaklı, " Yerel seçimlerde gözlemledğimiz durum bu seçimlerde de diğer bölgelere yansıyacaktır. Önümüzde 14 Mayıs var.  14 Mayıs için büyük bir heyecan içindeyiz. Rize'nin sorunlarını biliyoruz. Rize halkı bu kadar destek verdiği Erdoğan'dan beklediğini alamadı. Rize'de Cumhurbaşkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte kazanacağız." dedi

"İnsanlarda bir bıkkınlık var"

Seçim çalışmaları sırasında halk ile gerçekleştirilen diyologlara dair değerlendirmelerde bulunan Tahsin Ocaklı "İnsanlarda bir bıkkınlık var. Vekillere ulaşamıyor halk. Sorunlarını muhataplarına ulaştıramıyorlar. Çok ciddi çay sorunu var. Bizim iktidarımızda Çaykur'un özelleştirilmesi tehlikesi asla olmayacak. Organik çay tarımını gözden geçirip yeniden düzenliyoruz. Yeni bir model oluşturuyoruz. Gelir kaybına uğramadan çiftçimizin çalışmasını sağlayacağız. Çayın dışında turizme de ciddi bir katkımız olacak. Burada çarpık bir turizm politikası var. Tarım ve hayvancılıkta olduğu gibi turizmde de gelirimiz olacak." dedi

"Rize'de çok kültürlülüğü koruyacak ve geliştireceğiz"

Karadeniz'in kültür mozağine de değinen Tahsin Ocaklı "Rize'de çok kültürlülük sorun değil faydadır zenginliktir. Ben de 7 yaşından sonra Türkçe'yi öğrenmiş bir Laz'ım. Hiçbir ayrım içinde asla değiliz. Yaşayan dillerin korunması ve kollanması için bir takım çalışmaların yapılması için çalışmalar yapacağız. Hemşince, Lazca ve birçok dilin korunması için çalışacağız." dedi.

Çay alım taban fiyatlarına dair görüşleriniz neler bu konuya dair çalışmalarınız var mı? Üreticilere dair başka konularda çalışmalarınız neler ?

Çay taban fiyatı ve çay üreticilerinin sorunları konusunda çalışmalarını anlatan Tasin Ocaklı "Bugün ki çay kanununu tasarısını ilk hazırlayanlardan biri, şimdi Artvin milletvekili adaylarından Faruk Çelik beyefendi. Onun döneminde ilk yasa tasarısı hazırlandı. Ne zaman ki tasarı toplumun gündemine düştü, Meclise geldi büyük bir infiyalle korkudan geri çekmek zorunda kaldırlar. Çünkü o yasanın vatandaşı ya da üreticiyi koruyan değil sadece özel sektör için, çayın özelleştirilmesini amaçlayan bir kanun olarak yazıldığı anlaşıldı. Çay üreticisinin temel 2-3 başlıkta sorunu var. Çay üretimi yılın belli zamanlarında toplanan çay ürünü bu süreler içerisinde de ÇAYKUR'un alım yerlerinde vatandaşlarca verilmek zorunda. Fakat bu süre zarfında fabrikaların hızlıca işleyememesi nedeniyle, kota kontenjan konulması nedeniyle insanlar çaylarını satmakta güçlük çekmekte. Sorunlara dair yapılacak şey aslında yalındır. O da şudur. ÇAYKUR'da kota sorunun kalkması için yaş çay taban fiyatının ÇAYKUR tarafından belirlenmesi, özel sektör tarafından alınacak çayın da bu belirlenen yaş çay fiyatı üzerinde satın alma yapması gerekir. Yasal düzenleme ile bunu sağlamak kota-kontenjan sorununu çözümüdür. 

"ÇAYKUR'da kadro sorunu var"

ÇAYKUR üzerine de tasarılarını anlatan Ocaklı "ÇAYKUR'da kadro sorunu var. Bu kadro sorununda da genel başkanımızın da söylediği gibi ÇAYKUR işçilerine söz verdiğimiz gibi onları da 12 ay çalışır hale getirip kadro sorununu çözeceğiz. Herkes bunu çok soruyor nasıl çözülecek diye. Kolay aslında. Türkiye büyük bir devlettir. Bunu karşılayacak güce ve bütçeye sahiptir. Biz de sarayın tasarruflarının bir bölümünü ÇAYKUR işçilerimiz için harcayacağız. Aynı zaman da iştirakler yoluyla elde edeceğimiz su fabrikası, meyve suyu fabrikası ya da bu kardeşlerimizi turizmde çalıştırma metodlarıyla 12 ay istihdam edilmelerini ve kadro olarak alınmalarını sağlayacağız. Bunlar yapılabilir şeylerdir. Önemli olan ülkenin kaynaklarını nereye harcadığınızdır" dedi.