Tüm ülkede 1 Mayıs işçi ve emekçi bayramı en kitlesel şekilde kutlandı. 14 Mayıs'ı seçimi öncesi son 1 Mayıs'ın kentler'deki coşkusunu gazeteciler #dokuz8 Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici'ye anlattı.

"Herkesin ortak bir talebi var 14 Mayıs'ta bu sistemin değişmesi"

Maltepe'de gerçekleştirilen kutlamalarda konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: "Bu 1 Mayıs, Taksim'in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacak. Gelecek yıl, Gezi Parkı'nda buluşacağız. Yitirdiğimiz evlatlarımızın adını taşıyan ağaçların arasından, and olsun ki, kol kola yürüyecek ve bir 1 Mayıs meydanımıza... Taksim Meydanı'na gireceğiz." dedi. İstanbul Maltepe'deki 1 Mayıs'ı mitingini yerinde takip eden Gazeteci Bekir Güneş aktardı. Güneş "Herkesin ortak bir talebi var 14 Mayıs'ta bu sistemin değişmesi" dedi.

Kırıkkale 1 Mayıs kutlaması Cumhuriyet Meydanında yapıldı

Kırıkkale'deki kutlamları aktaran Gazeteci Habilhan Yapar, şehirdeki kutlamaların olağan akıştan daha hareketli ve coşkul olduğunu belirtti. Normal koşullarda sadece resmi bayramlarda şehirde hareketlilik gözlenirken, bu 1 Mayıs'ın diğerlerinden ayrı olduğunu belirten Yapar  “Kökten bir değişimin talepleri Kırıkkale'de duyuldu" dedi.

"1 Mayıs'ın yeni bir başlangıç olduğu mesajı verildi"

İzmir 1 Mayıs'ını aktaran Gazeteci Dilan Güneş Başkan, mitingin Gündoğdu Meydanı’nda binlerce kişinin katıldığını belirtti. Sanatçı Suavi'nin seslendirdiği ezgilerle kutlamaların yapıldığı İzmir için Başkan "Gündoğdu Meydanı’nda binlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs mitinginde 1 Mayıs'ın yeni bir başlangıç olduğu mesajı verildi" dedi.

Madenciler dikkar çekti

1 Mayıs kutlamalarının Bartın ayağı Cumhuriyet Meydanı'nında gerçekleşti. Bartın 1 Mayıs'ında Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu'nu sahneye çıktı. Kutlamalara katılanların yanı sıra Millet İttifakı'nın mitingi için alana yeni katılımlar da gerçekleşti. Bartın'dan Gazeteci Nurettin Aldemir " Bartın'da 1 Mayıs kutlaması sona erdi. Mitingin en ilginç görüntüsü maden işçileri kortejinden geldi" dedi.

Hak odaklı sloganlar ön planda 

Sivas'ta 1 Mayıs kutlamaları KESK bileşenleri, Halkevleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Cem Vakfı, EMEP, TİP, SOL Parti, CHP ve Millet İttifakı üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Sivas'tan Gazeteci Hakan Bakar "Sivas'ta 1 Mayıs kutlamaları hak odaklı sloganlarla öne çıktı" dedi.

Sakarya'da Emek ve Özgürlük güçleri 1 Mayıs kutlamalarının Sakarya ayağında gar meydanında toplandı. Sakarya'dan bildiren Gazeteci Berivan Akkuş "Emek ve Özgürlük güçleri 1 Mayıs kutlamalarının Sakarya ayağında gar meydanında bir araya geldi. Oldukça coşkulu ve kalabalık bir miting gerçekleşti" dedi

“Direne direne kazanacağız”

Van’da 1 Mayıs, Musa Anter Parkı’nda düzenlenen mitingle kutlandı. Gazeteci Zelal Sahidenur Sarı bilgileri aktardı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyon (DİSK) Genel-İş Şubesi, Van Barosu, Van Colemêrg Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası Şubesi ve Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından düzenlenen 1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü mitingi başladı. Miting öncesi iki kolda toplanan emekçiler, Musa Anter Parkı’na uzun bir kortejle yürüdü. Kortejin en önünde Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFGD) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nun “Susturamayacaksınız” pankartı gazeteciler tarafından taşındı. Kortej yürüyüşü boyunca “Özgür basın susturulamaz”, “Bijî yek gûlan”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atan emekçiler, alana geldi.Saygı duruşunun ardından başlayan mitingde DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut’un birer konuşma yaptı.