Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı. Tebliğ, "2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere ve 2023 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Karar" kapsamında çiftçilere yapılacak destekleme ödemelerine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİNE İLİŞKİN DÜZENLEME YAPILDI

Mevcut düzenlemeye göre, mazot ve gübre desteği, çiftçilerin Ziraat Bankası'nda bulunan hesaplarına mazot ve gübre alımında kullanılmak üzere tanımlanıyor ve çiftçilere nakdi ödeme yapılmıyor. Tebliğe eklenen hükümle, depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da destekleme ödemeleri nakdi olarak yapılacak.

FARK ÖDEMESİ DESTEĞİ İÇİN TALEP EDİLEN BELGE VE İŞLEMLERDE DE DÜZENLEMEYE GİDİLDİ

Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi desteği için talep edilen belge ve işlemlerde de düzenlemeye gidildi. Buna göre, hububat, baklagil ve dane mısır fark ödemesi desteklemelerinde, üretim yılına ilişkin hasat tarihi ile 2 Mayıs 2023 arasındaki süreyi içeren alım satım belgesi, yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteklemelerinde üretim yılına ilişkin hasat tarihi ile 31 Mart 2023 arasındaki süreyi içeren alım satım belgesi, dane zeytinde ise il/ilçe tahkim komisyonlarınca o üretim yılı için belirlenen hasat başlangıç ve bitiş tarihleri arasındaki süreyi içeren alım satım belgesi talep edilecek.

VEFAT EDEN ÇİFTÇİLERİN MAZOT VE GÜBRE DESTEKLERİ MİRASÇILARINA AKTARILABİLECEK

Tebliğle, destekleme ödemelerinde, ilgili üretim yılına esas Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) müracaatını yaptıktan sonra vefat eden çiftçilere ilişkin de düzenleme yapıldı. Buna göre, tebliğe konu üretim yılına esas ÇKS ve destekleme müracaatlarını tamamladıktan sonra vefat eden çiftçilerin Ziraat Bankasında bulunan hesaplarına mazot ve gübre alımında kullanılmak üzere tanımlanan destekleme tutarları, Ziraat Bankası'na başvurmaları halinde mirasçılarına nakit olarak ödenecek.

DESTEKLEME UYGULAMA TAKVİMİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Destekleme uygulama takviminde de değişiklik yapıldı. Yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteğinde belge teslim bitiş tarihi 31 Mart'tan 2 Mayıs'a uzatıldı. Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları desteğinde belge teslim bitiş tarihi 24 Şubat'tan 8 Mayıs'a, kesin icmallerin Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne (BÜGEM) gönderilme tarihi, mayıstan haziran ayına ertelendi. Toprak analizi desteğinde de 30 Aralık 2022'de süresi dolan belge teslim bitiş tarihi, 31 Mart'a uzatılırken, kesin icmallerin BÜGEM'e gönderilme tarihi, şubattan nisan ayına ertelendi.

KÜTLÜ PAMUK VE YAĞLIK AYÇİÇEĞİ KİLOGRAM FİYATLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Tebliğin ekli listelerindeki kütlü pamuk ve yağlık ayçiçeği fiyatlarında değişiklik yapıldı. Cumhurbaşkanı Kararı ile kilogram başına 110 kuruş olan kütlü pamuğun fiyatı 160 kuruşa, kilogram başına 50 kuruş olan yağlık ayçiçeğinin fiyatı da 70 kuruşa yükseltildi.

Tebliğ, 1 Ocak 2022'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.