14 Mayıs 2023'te yapılacak seçimler öncesinde özgür ve çoğulcu bir medya ortamına ihtiyaç olduğu vurgusu yapılan açıklama şöyle: 25 Nisan'da Türkiye'nin 20 ilinde gazeteciler, avukatlar, hak savunucuları, siyasi aktivistler ve sanatçıların da bulunduğu 128 kişinin ev ve ofislerine henüz tam olarak belirlenemeyen suçlamalarla şafak vakti eş baskınlar düzenlendi. Devlete ait Anadolu Ajansı, Diyarbakır merkez operasyonunun Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen terörle mücadele soruşturmalarıyla ilgili olduğunu bildirdi. Toplam 216 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldığı bildirildi.

Şu ana kadar gözaltına alınanlar arasında 10 gazeteci ve tutuklu gazetecileri temsil eden bir avukat da bulunuyor. Baskınlar sırasında gazetecilere ait teknik ekipman, bilgisayar, kitap ve belgelere de polis tarafından el konuldu.

Şu ana kadar toplanan alıcı gazeteciler arasında Mezopotamya Ajansı (MA) yöneticisi Abdurrahman Gök ve muhabirleri Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç; Yeni Yaşam gazetesi genel yayın yönetmeni Osman Akın; Türkiye'deki tek Kürtçe yayınlanan gazete olan Xwebûn'un imtiyaz sahibi Kadri Esen, JinNews muhabiri Beritan Canözer ve gazeteciler Mehmet Yalçın, Mikail Barut, Salih Keleş ve Remzi Akkaya bulunuyor. 

Haziran ve Ekim 2022'deki benzer baskınların ardından Diyarbakır ve Ankara'da tutuklu gazetecileri temsil eden Avukat Resul Temur da baskınlarda gözaltına alındı. 

Diyarbakır Barosu, soruşturmada gizlilik kararı bulunması ve gözaltına alınanların avukatlarıyla görüşmelerine 24 saat temizlik getirilmesi nedeniyle gözaltına alınanlara yöneltilen suçlamaların henüz bilinmediğini açıkladı.

Baskınlar, Türkiye'de 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan meclis ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde gerçekleşen ve üyeleri Kürt medyasına ve siyasi muhalefete yönelik şiddet taciz ve gözdağının bir başka adımını temsil ediyor. 

Daha önce Haziran 2022'de benzer bir baskın sonucu Diyarbakır'da 20 gazeteci tutuklandı, bunlardan 16'sı 11 Temmuz 2023'te başlayacak olan duruşmaya kadar terör suçlamasıyla tutuklu yargılanmak üzere tutuklanmıştı. Ekim 2022'de , Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından idam terörle mücadele soruşturması kapsamında Ankara, İstanbul, Van, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mersin ve Mardin illerinde yapılan eş zamanlı ev baskınlarında 11 Kürt gazeteci terör suçlamasıyla tutuklandı. Duruşmaları 16 Mayıs 2023'de başlayacak. 

Türkiye'nin terör suçları da dahil olmak üzere, bağımsız gazetecilere yalnızca gazetecilik faaliyetlerinden dolayı ceza davası açma konusunda uzun bir geçmişi vardır. Mapping Media Freedom veri tabanı, son 12 ay içinde 91 Kürt gazeteci, medya çalışanı veya koruyucuyu gözetleyen 27 kişiyi kaydetmiştir. Bu uyarılar tutuklama, gözaltı, hapis cezası, kovuşturma ve mahkumiyetle ilgili yasal vakalardan oluşmaktadır. 

Yetkilileri, gözaltındaki gazetecilere, avukatlara ve siyasi aktivistlere otomatik olarak avukatlara erişimi yasaklıyor ve yöneltilen suçlamaların tüm ayrıntılarını elinde bulunduranları çağırıyoruz. Görevi sona erdirmek için, inandırıcı bir kanıt olmazsa, bu kişiler otomatik olarak serbest bırakılmalı.