Türkiye, son 10 yılda Sudan, Nijer ve Venezuela'da yurtdışında tarımsal üretim yapma girişimlerini batırdı.  Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Tarım Dünyası isimli sitede AKP iktidarının yurt dışı maceralarının nasıl hüsranla sonuçlandığının sebeplerini anlattı.

İLK DENEME SUDAN

İlk deneme 2013 yılında Sudan'da gerçekleşti. Türkiye, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir ile yapılan anlaşma doğrultusunda 780 bin 500 hektarlık tarım arazisini kiralamıştı. Ancak 10 yıl süren çabaların ardından oluşturulan şirket tasfiye edildi, fizibilite araştırılması yapılmayan Sudan'da tarımsal üretim başarısızlıkla sonuçlandı.

NİJER'DE YEM TAŞIMA MALİYETİ HESAPLANMADI

Nijer'de de benzer bir girişimde bulunuldu. 2018'de Türkiye ve Nijer arasında yapılan anlaşma ile 1 milyon hektarlık alanda yem bitkileri üretilerek Türkiye'ye getirilecekti. Hayal kırılığı ile sonlanan proje de yem yaşıma maliyeti hesaplanmamıştı.

PEYNİR OLMAYAN ÜLKEDEN PEYNİR İTHAL EDEN İKTİDAR

Venezuela'yla yapılan anlaşma ise 2022'de gündeme geldi. Türkiye, bu ülkede buğday üretimi yapma girişiminde bulundu. Ancak iklim ve maliyet gibi nedenlerle buğday üretimi mümkün olmadı. Venezuela'ya yapılan ziyarette soya ve yem hammaddeleri üretimi konuşuldu ancak bu projede de somut bir adım atılamadı. Venezuela, peynir ithalatı ile gündeme gelmiş fakat ülkede ithal edielcek peynir olmadığı öğrenilmişti.

YEDİ BAKAN GÖREV YAPTI BİR ARPA BOYU İLERLEMEDİ

AKP'nin on yıllık yurt dışı tarım macerasında 7 tarım bakanı görev yaptı. Tek bir bakan bile, projelerde takdir edilecek başarı sağlayamadı.

İktidarın göz göre göre gelen başarısızlığını anlatan Yıldırım, yazısını şu sözlerle bitirdi:

"Özetle, Sudan,Nijer ve Venezuela’da tarımsal üretim projelerinin hiçbiri ekonomik ve ekolojik olarak iyi araştırılmamış, fizibilitesi yapılmamış bu nedenle ülke liderlerinin hayalleri üzerinden gerçekleştirilmek istenen projeler başarılı olamadı. Her fırsatta dile getirdiğim gibi Türkiye’nin tarım potansiyeli o kadar yüksek ki, dışarıda toprak aramaya gerek yok. Tarıma gereken önem ve destek sağlanırsa Türkiye, dünyanın en önemli tarım ve gıda üreticisi ülke olur."