AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin komisyon görüşmeleri başladı.

Adalet Komisyonu Başkanı, AKP İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, “Yapılan araştırmalara göre 30 milyar liranın üzerinde vergi kaybımızın, ekonomik zararların söz konusu olduğunu ifade edebiliriz. Kayıt dışı ekonomi ve kaçakçılıkça mücadele konusunda ülkemizin epey yürümesi gereken mesafeler olduğu kanaatindeyim. Kayıt dışı ekonomi oranını ülkemizin ekonomisine, vatandaşımızın refahına daha ciddi katkılarda bulunacaktır ve bu kanun teklif imiz de bu anlamda katkısı olacaktır diye düşünüyorum” dedi.

“TÜTÜNÜN 4 DALI TİCARETE KONU 16 DALI VERGİYE GİDİYOR”

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat da şunları söyledi:

“Bu tütünler Anadolu coğrafyasında üretiliyor bunları kaçak olarak nitelemek doğru değil. Tartıştığımız bu kanunun geliş sebebi belli kıyılmış tütün ticaretine karşı alınan hapis cezasının bir tık düşürülmesi ve hapis cezasının olmaması. Tütün neden kaçak yapılır? Çünkü; Bir paket tütünün 4 dalı ticarete konu 16 dalı vergi için alınan bir şey verginin bu kadar yüksek olduğu bir yerde yasadışı yollara sapmak da yapmak da gayet mantıklı. Tütün kartellerinin eliyle kaçırılan verginin devede kulak kadar bir kısımdan konuşuyoruz. Aslında tütün kartellerinin işini kolaylaştıracak bir yasa yapılıyor. Bu yasanın 8 maddesinde 50 milyona kadar bir teminattan bahsediyorsunuz.  Tütün ticareti yapan bir işletmenin 50 milyon lira gibi teminat verebilmesi söz konusu mu? Bu da tütün kartellerinin daha da büyümesi ve tütün teşebbüsüne ait harekete geçebilmesi için 50 milyonu gözden çıkarması gerekiyor. 1997’den bu güne tütün eksperi hiçbir şekilde kamuda görevlendirilmemiş, gümrükte tütün eksperleri yok. Özellikle kaçak kısmında tütün eksperleri yok neyin kaçağını tespit edecek tütün eksperi olmayan bir kurum. Burada bir kanun yapacaksak Türkiye’nin dünya tütün ticaretine nasıl etkileyeceğini konuşmamız gerekiyor. Yoksa bizim gariban Anadolu insanın kıyılmış tütünlerinden kaçakçısı çıkartmamız doğru bir mantık değildir.”

“TÜRKİYE’DE TÜTÜN EKMEK SERBEST AMA TÜTÜN SATMAK YASAK"

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise, “Türkiye’de yetiştirilen tütünleri kaçakçılıkla irtibatlandırmak abesle iştigaldir. Tütün bebek gibi bakılarak büyütülüyor. Burada elde ettikleri gelirlerle ailelerini geçindiriyorlar. Ben hiçbir zaman tütün kullanan biri değilim. Eğer bir realite varsa önce kendi ülkemizin çıkarlarını düşünmemiz lazım. Amerika ve dünya tütün kartellerine Türk tütününü yedirmemiz gerekiyor. Anadolu tütününü önceler ve teşvik verirsek vergi zaiyatımız da olmaz sonra da vatandaşlarımızı kaçakçılıkla suçlamayız. Türkiye’de tütün ekmek serbest ama tütün satmak yasak" diye konuştu. 

“SİGARA VE ALKOL ZAMLARINDAN SONRA KAÇAKÇILIĞA KONU OLAN ÜRÜNLERE TALEBİN ARTTI”

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel şunları söyledi:

“Kanunun gerekçesinin hemen başında kaçakçılığı kaldırma var. Ama ben merak ediyorum insanlar niçin kaçakçılık yapar ve kaçakçılığa konu olan ürüne yönelir. Kaçakçılığın konu olduğu ürünlere vatandaşın talebinin artması nedendir? Ben sigara ve alkol zamlarından sonra kaçakçılığa konu olan ürünlere talebin arttığını düşünüyorum. Devlet alkolü içeceğe ve sigaraya zam yağarken belki vergi gelirlerini arttırdığını düşünüyor ama tütün ve alkol içeceklerine elde edilen gelirle zamdan sonraki gelir acaba artıyor mu? Benim seçim bölgemde zamdan sonra alkol alan kişi içki üreticisi konumuna geldi.”