Haber: Fatoş Erdoğan

Tutuklu yakınları, İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde geçen hafta 'adalet nöbeti’ne başladı. 

Adalet nöbeti ile ilgili bugün Çağlayan Adliyesi önünde yapacakları basın açıklaması, Kağıthane Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

Geniş güvenlik önlemleri alınan adliye önünde ailelerin açıklama yapmasına, Kağıthane Kaymakamlığı'nın yasaklama kararı gerekçe gösterilerek izin verilmedi. 

Adliye önünde bekleyen bir tutuklu annesi, açıklamaya katılmaması için tutuldu. ÖHD'li avukatların katıldığı kısmi gözaltı işlemi sonrası tutuklu annesi hakkında tutanak tutuldu. Tutuklu anneleri adliyeden açıklama yapmadan ayrıldı.

15 GÜN SÜRESİNCE YASAK GETİRİLDİ

Kağıthane Kaymakamlığı'nın getirdiği 15 günlük yasaklama kararının gerekçesinde ise şu ifadelere yer verildi:

"İlçemiz sınırları içerisinde yapılacak olan veya yapılması muhtemel açık/kapalı yer toplantısı, gösteri yürüyüşü ve basın açıklaması benzeri faaliyetleri öncesinden tespit edebilmek amacıyla sosyal medya ve açık kaynaklardan usulüne uygun yapılan araştırmalar neticesinde elde edilen bilgiler doğrultusunda 26/03/2022 tarihinde; Mahpus yakınları Adalet Nöbeti 129. Gününde, Diyarbakır’daki mahpus yakınları, Diyarbakır Adliyesi önünde oturma eylemi yaptı. İstanbul’daki mahpus yakınları da Adalet Nöbeti eylemine başladıklarını açıkladı” şeklinde paylaşım yaptığı ve Twitter isimli sosyal medya organından CanTv isimli hesabın “Cezaevlerindeki hak ihlallerine karşı İstanbul Adliyesi önünde “ Adalet Nöbeti” başlatan tutsak yakınları kazanım elde edene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtirken, tüm ailelere ayağa kalkma ve eyleme geçme çağrısında bulundu” idaremiz dahilin de bulunan İstanbul Çağlayan Adliyesi Adliye Meydan da toplanma çağrıları yapıldığı tespit edilmiştir. 

Cezaevlerinde yaşanan –sözde- insan hakları ihlallerine karşı Diyarbakır ve Van ilinde gerçekleşen -sözde- “Adalet Nöbeti” eylemlerinin İstanbul ayağının, tutuklu/hükümlü PKK/KCK mensuplarının ailelerinin katılımı ile idaremiz dahilin de bulunan İstanbul Çağlayan Adliyesi Adliye Meydanda her hafta bekleme eyleminde bulunacakları yine yukarıda belirtilen sosyal medya organlarından tespit edilmiştir. Bu doğrultuda başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, kamu düzeninin sağlanması adına tehdit oluşturduğu ayrıca Ülkemizin içinde bulunduğu hassas dönem ve salgın nedeniyle toplumda infial uyandıracak, milli, vicdani ve insani değerlere dokunacak, toplumsal iç barışı tehdit edeceğinden ve etkinlikleri/eylemleri gerçekleştirecek grup/şahıslar ile vatandaşlarımız arasında sözlü ve fiziksel provokatif amaçlı olayların olabileceği dikkate alındığında, kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasının tehlikeye düşebileceği, yapılacak olan eylemlerin istenmeyen nedenlere sebep olabileceği değerlendirilmektedir. Buna göre; 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 32/Ç Maddesinde “İlçe sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için kaymakam gereken karar ve tedbirleri alır; Bu hususta alınan ve ilan edilen karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66. madde hükmü uygulanır.” maddesi ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. Maddesi “Bölge valisi, vali veya kaymakam, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde yasaklayabilir.” hükmü doğrultusunda; Bu kapsamda Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi(TDİ) TUAYDER, Hasta Mahpus Yakınları vb. isimli oluşumlar organizesinde yapılabilecek olan bekleme/oturma/basın açıklaması eylem gösterilerin genel güvenlik ve asayiş yönünden sakınca oluşturması sebebiyle İstanbul Çağlayan Adliye Sarayı önünde, bahçesinde, çevresinde, Kağıthane İlçesinin genelinde tüm açık alanlarda gerçekleştirilmesi planlanan eylem, gösteri, toplanma, toplantı, basın açıklaması, oturma eylemi vb. tarz eylem ve etkinliklerin, 31/03/2021 tarihinden itibaren 15 (onbeş) gün süreyle YASAKLANMIŞTIR."