HABER: FATOŞ ERDOĞAN

Hasta ve infazları yakılan tutsakların yakınları tarafından başlatılan Adalet Nöbeti’nin 26’ncı hafta eylemi Bağcılar Meydanı’nda gerçekleştirildi. Polisler haftalarca, tutsak yakınlarının Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde gerçekleştirmek istedikleri Adalet Nöbeti'ne Kağıthane Kaymakamlığı’nın yasak gerekçesiyle müdahale etti. Polisin sistematik şiddeti ve işkencesine maruz kalan anneler, defalarca gözaltına alınıp işkenceye maruz kalsa da nöbetten vazgeçmeyerek eylemlerini her hafta Cumartesi günü farklı bir ilçede yapmaya karar verdi.

Bu hafta gerçekleştirilen nöbete tutsak yakınlarından Silivri 3 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsak olan Yakup Akman’ın annesi Fince Akman, Afyon T Tipi Cezaevi'ne sürgün edilerek tek kişilik koğuşta tutulan Xemgin Karakaş'ın annesi Cemile Karakaş, Ümraniye L Tipi Kapalı Cezaevi’nde ağır hasta tutsak olan Selim Çiftçi’nin ablası Cemile Çiftçi, Tekirdağ 2 No’lu F Tipi’nde tek kişilik bir hücrede tutulan Erdal Özel'in ablası Kumri Akgül, tutsak yakını Gülsüm Öztürk, iki kızı cezaevinde olan Barış Annesi Zeynep Calıhan ile İstanbul Barış Anneleri İnsiyatifi Sözcüsü Güler Buğday katıldı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Dilşat Canbaz, ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Evin Genç, HDP il ve ilçe örgütleri yöneticileri ile çok sayıda kişi nöbete destek verdi.

photo1663420582 (2)

YÜRÜYÜŞLERİ YURTTAŞLAR TARAFINDAN DESTEKLENDİ

Açıklamanın gerçekleştirileceği Bağcılar Meydanı, yüzlerce çevik kuvvet polisi ve gözaltı araçları ile ablukaya alındı. Meydana yürüyüş gerçekleştiren anneler, bu esnada yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı. Annelerin yürüyüşü esnasında çevredeki yurttaşlar da Kürtçe sözlerle destek verdi. Polisler, Fince Akman’a Bağcılar Kaymakamlığı’nın yasak gerekçesini öne sürerek eylemlerine izin vermeyeceklerini söyledi. Bu esnada Fince polislere Kürtçe, “Neden her hafta bize yasaklanıyor meydanlar. Biz çocuklarımız için buradayız. Çocuklarımız cezaevinde öldüğü için buraya geliyoruz. Yalnızca adalet istiyoruz” sözleriyle tepki gösterdi. Zeynep Calıhan da “Yeter artık bu işkence. Hak, hukuk istiyoruz. Bu hepimiz için geçerli. Çocuklarımız ölüyor. Artık bunu istemiyor, yeter” dedi.

photo1663420582 (1)

GAZETECİLER AMİR TARAFINDAN DARP EDİLDİ

Nöbet eyleminin 21’inci haftasında tutsak yakınlarından Cemile Karakaş’ı ve daha önce bir gözaltı esnasında bir kadını taciz eden, sık sık haber takibi yapan gazetecileri de tehdit eden İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nde Güvenlik Şube Müdürü Muhammed Hanifi Zengin çekim yapan gazetecileri zor kullanarak alandan uzaklaştırdı. 

Ardından annelere müdahale eden polisler, uzun süre eylemcileri darp etti. Polis işkencesine uzun süre direnen annelerin bu sırada maruz kaldıkları işkence nedeniyle uzun süre çığlıkları duyuldu. 

Daha sonra HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz, polislere annelerin nereye götürüldüğünü sorduğu esnada çok sayıda polis tarafından ablukaya alındı. Hanifi Zengin HDP Milletvekili Dilşat Canbaz'ın gözaltılara ilişkin bilgi almak istemesini polemik olarak değerlendirdi bilgi vermek istemedi. HDP Milletvekili Dilşat Canbaz ablukaya isyan etti. 

photo1663420582 (3)

‘CEZAEVLERİNDE İŞKENCE VAR’

Nöbet eyleminin 26’ncı haftasında meydanın tamamının ablukaya alındığını belirten Canbaz, yedi annenin gözaltına alındığının bilgisini verdi. Canbaz, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Her hafta yaşadığımız meydanlarda 70 yaşındaki anneler sürüklenerek işkence ve ters kelepçe ile gözaltına alınıyor. Şu gerçeğin önünü polis kalkanlarıyla, anneleri gözaltına alarak, basının önü kapatılarak, bu zulmün, ölümlerin, işkencelerin önünü kesemezler.

Sesimizi duyurmanın önünü kesemezler. Bağcılar abluka altında, sadece 7 tane anne gözaltında. Ne için gözaltına alınıyorlar, cezaevleri ölüm evleri, şüpheli ölüm diye geçiyor. Cezaevlerinde işkence var, yüzlerce hasta tutsaklar var.”

‘SESİMİZİ HER YERDE YÜKSELTECEĞİZ’

Annelerin tek talebinin artık cezaevlerinin ölüm evi olmaması olduğunu anımsatan Canbaz, “Cenazeler çıkmasın dedikleri için anneler bu hafta da gözaltında. Bugün buradan da yarın başka meydandan da sözümüzü söylemeye devam edeceğiz annelerle beraber. Bu işkencenin, zulmün, cezaevlerindeki işkence ile Adalet Nöbeti’ndeki işkencenin son bulması için sesimizi her yerde yükselteceğimizi bir kez daha söylüyoruz” sözleriyle mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Ardından açıklama sona erdi.