TÜRK-İŞ’in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre 4 kişilik bir ailenin baz alındığı açlık sınırı 8 bin 130 lira oldu. Şubat 2023’te çalışanların eline geçecek 8 bin 506 lira asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki fark 376 lira oldu. Artış bu oranda devam ederse asgari ücretli yeni zamlı maaşını aldığı ay açlık sınırında olabilir.

TÜRK-İŞ, Aralık 2022 açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. TÜRK-İŞ’in araştırmasına göre kasım ayında 7 bin 786 lira olan açlık sınırı aralık ayında 344 liralık artışla 8 bin 130 liraya ulaştı. 4 kişilik bir ailenin baz alındığı açlık sınırı bu artış hızıyla devam ederse, çalışanların eline Şubat 2023’te geçecek 8 bin 506 lira olan asgari ücret açlık sınırında olabilir çünkü asgari ücret ile aralık ayı açlık sınırı arasında 376 lira fark kaldı.

Araştırmaya göre yoksulluk sınırı da aralıkta 26 bin 483 lira oldu. Bekar bir çalışanın bir aylık yaşam maliyeti ise 10 bin 612 lirayı buldu.

Araştırmada Ankara iline özel gıda fiyatlarındaki artış da incelendi. Araştırmaya göre 4 kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 4,41 oranında gerçekleşti.12 aylık değişim oranı yüzde 98,41'e ulaştı.

Gıda maddelerine gelen zamlar şöyle:

SÜT, YOĞURT, PEYNİR GRUBU

Bu gruptaki tüm ürünlerin fiyatları yine yükseldi. Bu grupta en yüksek aylık artış yüzde 7 ile yoğurtta oldu.

ET, TAVUK, BALIK, YUMURTA, KURU BAKLAGİLLER, YAĞLI TOHUM ÜRÜNLERİNİN BULUNDUĞU GRUP

Ortalama dana eti fiyatı yüzde 20, kuzu fiyatı yüzde 10 arttı. Beyaz etlerden tavuk ve balıkta artış da yüzde 10 oldu. Bakliyatlardan kuru fasulyenin fiyatı yüzde 5 artış gösterirken kırmızı mercimeğin fiyatı yüzde 10 azaldı, yeşil mercimeğin fiyatı değişmedi. Yumurta fiyatı hafif bir artış gösterdi. Peynir ve yoğurt fiyatları son 1 yılda yüzde 100’den fazla arttı.

EKMEK VE TAHILLAR GRUBU

Pirinçte ve irmikte fiyat artışı aylık temelde yüzde 5, makarnada yüzde 12 seviyesinde gerçekleşti. Makarna ve pirinç 1 yıl içinde yüzde 100’den fazla arttı. Ortalama bulgur fiyatı değişmezken un fiyatı geriledi. Yeni yılın ilk çeyreğinde zamlanması beklenmekle beraber ekmek fiyatı -şimdilik- aynı kaldı.

TAZE SEBZE-MEYVE GRUBU

 Semt pazarlarında yeşil soğan, kıvırcık gibi salata yeşilliklerinin ve pırasa, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları yükseldi. Patates 12,5 liradan satılmaya devam etti. Salatalık, domates, biber gibi örtü altı sebzelerin fiyatları yükselirken karalahana ve limon fiyatları geriledi. Kış meyvelerinden portakal mandalina fiyatları geriledi, greyfurt değişmedi. Yerli muz fiyatı da düştü. Ortalama sebze kg fiyatı 16,24 lira, ortalama meyve kg fiyatı 13,14 lira oldu. Hesaplamada 24’i sebze ve 10’u meyve olmak üzere toplam 34 üründeki fiyat değişimi dikkate alındı. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı bu ay 15,14 lira olarak tespit edildi. Son yıllarda hayvansal besin kaynaklarındaki yüksek fiyat artışları dolayısıyla taze sebze ve meyveye yönelen haneler burada da alım zorlukları çekmekteler. Çünkü meyve-sebze fiyatları son 1 yılda 2,5 katına tırmanmış ve mevsiminde yetişen ürünlere bile erişim çetinleşmiştir. Bu durumu ortaya koyan çizge aşağıdadır.

TEMEL YAĞ ÜRÜNLERİNİN BULUNDUĞU GRUP

Bir ayda zeytinyağı yüzde 10, tereyağı yüzde 6 zamlandı. Ayçiçek yağı sabit kaldı. Margarin fiyatları düştü.

KAHVALTILIK ve BAHARAT GRUBU

Yeşil zeytin, bal, pekmez, reçel, salça, tuz, çay ve ıhlamur fiyatlarında aylık temelde değişim gözlemlenmedi. Baharatlarda yüzde 4’lük, şekerde yüzde 6’lık fiyat düşüşü yaşandı. Siyah zeytin 1 ayda yüzde 11 zamlandı. Yıllık temelde tuz, zeytin, pekmez ve salça yüzde 100’den bal yüzde 200’den fazla zamlandı.”