EKOLOJİ-ÇEVRE

TTB'den Sındırgı uyarısı: 2023 depremlerinden ders alınmadı

TTB'nin Sındırgı depremi raporu, AFAD dahil yetkililerin 2023 depremlerinden ders çıkarmadığını ortaya koydu. Depreme dayanıksız hastanenin faaliyette olması ve koordinasyon eksikliği, raporda öne çıkan ciddi sorunlar oldu.

Abone Ol

Türk Tabipler Birliği (TTB), Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depreme ilişkin hazırladığı raporda ciddi ihmallerin altını çizdi. Raporda, AFAD başta olmak üzere afet yönetiminde yetersiz kalındığı, Şubat 2023 depremlerinden hiçbir ders çıkarılmadığı ve depreme hazırlık ile kriz yönetimi için hiçbir hazırlığın bulunmadığı belirtildi. TTB, depreme dayanıksız raporu bulunan Sındırgı Devlet Hastanesi'nin A ve B bloklarının faaliyette olmasına sert eleştiriler yöneltti.

İlk tesbitler ve hastane tahliyeleri

Deprem sonrası hızla bölgeye ulaşan TTB, Balıkesir Tabip Odası ve SES ekipleri, Sındırgı Devlet Hastanesi'nin önceden depreme dayanıksız olduğuna dair raporları olan A ve B bloklarının boşaltıldığını tespit etti. Bu süreçte 15 hasta tahliye edildi. Raporda, Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin de dayanıklı olmasına rağmen tedbir amacıyla boşaltılıp, sonrasında hastaların ikna edilerek geri alındığı belirtildi.

Arama kurtarma karmaşası ve koordinasyon eksikliği

TTB raporu, deprem sonrası sahada gereğinden fazla arama kurtarma ekibinin bulunduğunu ve bu durumun koordinasyon eksikliği nedeniyle kargaşaya yol açtığını gözlemledi. Bu karmaşa yüzünden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne ait iş makinelerinin saatlerce beklemek zorunda kaldığına dikkat çekildi. Raporda, arama kurtarma çalışmaları dışında, depremzedelerin sağlık, barınma, beslenme ve güvenlik gibi acil ihtiyaçları için yeterli önlem alınmadığı ifade edildi. TTB, bu bulguların, afet politikası uygulayıcılarının 2023 depremlerinden ders almadığını ve hazırlıksız olduklarını gösterdiğini vurguladı.


TTB'den yetkililere kritik sorular

Raporda, yetkililere yönelik bir dizi kritik soru yöneltildi. Bunlar arasında:

  • Sındırgı Devlet Hastanesi'nin depreme dayanıksız binalarının neden hâlâ faaliyette olduğu ve güçlendirme çalışmalarının neden yapılmadığı,

  • 8 yıldır tamamlanamayan hastane inşaatının durumu,

  • Depreme dayanıklı hastanenin hangi gerekçeyle tahliye edildiği ve tahliye sonrası hangi kriterlerle hastaların geri alındığı,

  • Arama kurtarma ekiplerinin eşgüdüm eksikliğinin nedenleri,

  • AFAD'ın kriz yönetimindeki yetersizliklerinde, birden fazla görevi üstlenmesinin rolü olup olmadığı gibi konular yer aldı.

Sındırgı sonrası için TTB önerileri

TTB, rapordaki tespit ve sorular doğrultusunda şu önerileri sıraladı:

  • Tüm sağlık kurumlarının depreme karşı durumu tespit edilmeli ve kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

  • Kurumlar afetlere karşı dirençli hale getirilmeli ve gerekli önlemler ivedilikle alınmalıdır.

  • AFAD'ın kamu yönetimi içindeki konumu netleştirilmeli, talimatlarla iş yapma pratiğinden vazgeçilmelidir.

  • Afet planlamaları, ilgili tüm tarafların katılımıyla ve bilimsel yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmelidir.