Haber: Cesim İlhani

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesine bağlı Kızılpınar Mahallesi’nin nüfusu en çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nden göç eden Kürtlerden oluşuyor. 

Her seçim öncesi tüm partilerin gözü Kürt nüfusunun en çok olduğu Trakya’nın ne büyük mahallesi olan Kızılpınar’da. 

Mahallede seçim yarışı en çok DEM Parti, AKP ve CHP arasında geçiyor.

dokuz8HABER’in yaptığı saha çalışmalarında edindiği bilgiye göre; resmi verilere göre mahallenin nüfusu 57 bin 147 ama partilerin verdiği bilgiye göre 70 binden fazla nüfusu, 40 bine yakın da seçmeni bulunuyor. Mahallede 31 Mart seçimlerinde 13 muhtar adayı yarışacak.

Mayıs 2023 yılında gerçekleşen genel seçimlerde o zaman Yeşil Sol Parti olan, şimdi DEM Parti 9 bin 893, AKP 9 bin 927, CHP ise 4 bin 190 oy almış.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise, Yeşil Sol Parti’nin desteğiyle Kemal Kılıçdaoğlu 15 binden fazla, AKP ile MHP adayı Recep Tayyip Erdoğan ise 13 bine yakın oy almış. 

Her seçim öncesi tüm partilerin uğrak yeri haline gelen Kızılpınar'a seçimden sonra, pek de siyasiler uğramıyor. Bundan dolayı mahalleliler muzdarip. 

Kızılpınar’da, hangi partinin birinci olacağı ve seçmenin kimi destekleyeceği en çok merak edilen konu.

DEM Parti Çerkezköy İlçe Eşbaşkanı Kadir Erkan, her seçimde ikinci parti oldukları ama 31 Mart seçimlerindeki hedefleri Kızılpınar’da birinci parti olmak olduğunu söylüyor. AKP Çerkezköy İlçe Başkanı Salih Azbay ise, kendi partilerinin birinci olacağını savunuyor.

16 yıldır Kızılpınar’da yaşayan Bitlisli Şenol Kave muhtar adayı. Kave, mahallenin 80 bin nüfusu, 45 bin de seçmenin olduğunu tahmin ettiğini söylüyor.

Trakya Flaş Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdulhamit Albez, Kızılpınar nüfusunun büyük çoğunluğunun Kürtlerden oluştuğunu, seçmenin ise seküler ile muhafazakârlar olarak ayrıldığını söyledi. Gazeteci Albez, seçmen oylarının AKP, DEM Parti ve CHP arasında dağıldığını ifade ederek, “Önümüzdeki seçimde yine AK Parti oylarının daha fazla olacağını tahmin ediyorum. Ama bu kez CHP oylarında düşme, DEM Parti oylarında ise yükselme bekliyorum” şeklinde konuştu.

EN ÇOK GÖÇ ALDIĞI İL VE İLÇELER

Kızılpınar en çok Van, Erzurum, Muş, Ağrı, Kars, Ardahan, Sivas'tan göç alırken, özellikle Erzurum’un Karayazı, Tekmen, Hınıs, Karaçoban, Horasan Van’ın Erciş, Özalp, Gevaş, İpekyolu, Muradiye, Muş’un Bulanık, Malazgirt, Varto, Ağrı’nın Eleşkirt, Doğu Beyazıt, Diyadin, Patnos, Taşlıçay, Tutak Kars’ın Sarıkamış, Digor, Kağızman, Selim, Ardahan’ın Göle göç alırken, Bitlis, Siirt, Batman, Diyarbakır, Urfa, Antep, Adıyaman, Maraş, Mardin ve Malatya da bulunuyor.

Öte yandan Hakkari ve Şırnak’tan 90’lılar yıllarda yaşanan köy boşaltmaları zamanda Trakya bölgesine göç etmek zorunda kalan aileler de bulunuyor.    

Ayrıca Kızılpınar, son yıllarda İstanbul’un Esenyurt, Bağcılar, Sultanbeyi, Küçükçekmece gibi ilçelerden de göç alıyor.

GÖÇ SEBEPLERİ

Kürt nüfusunun Kızılpınar’da fazla olmasının sebebi ise kendi bölgelerinde iş imkanlarının kısıtlı olması, Trakya bölgesinde ise gelişen sanayileşme.

Türkiye'nin en büyük sanayi bölgelerinden Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi, İstanbul'a yakınlığı, ulaşım olanakları ilgi gören bir bölge olarak öne çıkıyor.

Ayrıca, Çerkezköy Trakya'nın en hızlı büyüyen ilçesi ve sanayi kuruluşlarının çekim merkezi olarak biliniyor.  İlçede yaklaşık 400 fabrika bulunuyor. 

Bölge içinde sanayileşmenin yoğun olduğu Çorlu-Çerkezköy ilçeleri, en fazla nüfus artışının yaşandığı yerleşim alanları. Gelişen sanayinin neden olduğu göçler sonucunda 1995-2000 döneminde Tekirdağ binde 96,8 ile en yüksek net göç hızına sahip il olduğu belirtiliyor. 

Kızılpınar’a yerleşen Kürtlerin çoğu bölgedeki fabrika işçiliğinin yanı sıra, inşaat,  dönercilik, kuaförlük, garsonluk, tezgahtarlık gibi işlerle uğraşıyor.

Ayrıca Trakya’daki yerli halk gibi meralarda hayvancılık ve ayçiçeği ile uğraşanlar da bulunuyor. 

Mahalleye gidildiğinde Kızılpınar’a göç edenlerin çoğunun Kürt kentlerinde olduğu işyeri tabelalarından anlaşılıyor. Çoğu esnaf Erzurum Emlak, Van Seyahat, Antep Fıstığı, Adıyaman Tütünü, Karayazı Elektrik, Eleşkirt İnşaat gibi kendi il ve ilçesinin ismini kullandığı görülüyor.