Haber: Hülya Kılınç


CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, bu yıl dolu, yağış ve hastalık nedeniyle çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin çok düşük olduğuna dikkat çekerek, üreticinin maliyetin altında üzüm satmak zorunda kaldığını belirtti. 


Başevirgen, 1 kilo çekirdeksiz kuru üzüm maliyetinin 55 liraya çıktığını, ancak ürünün 40-45 lira aralığında satıldığını vurgulayarak, “Bu durumun sorumlusu TMO ve iktidardır”dedi. Üreticinin bu durumda olmasına rağmen TMO'nun alım fiyatı açıklamayarak üzüm üreticisini tüccarın insafına bıraktığını kaydeden Başevirgen “TARİŞ, TMO tarafından fiyat açıklanmamasına rağmen öncelik alarak 7 numaralı kuru üzüm fiyatını önce 45 lira olarak açıkladı ve sonrasında 55 lira olarak güncelledi. Almış oldukları bu kararlar üyeleri adına olumlu karşılansa da ilk açıkladığı 45 liralık fiyat bir anlamda referans kabul edilmiş ve tüccarların elini güçlendirmiştir. Ne yazık ki üye olmayan üreticilerimiz üzümünü tüccarların belirlediği 40-45 lira aralığında bir bedele satmak zorunda kalmıştır. Oysa ilk açıkladıkları fiyat 55 lira civarında olsaydı belki de 7 numara kuru üzümün taban fiyatı da bu seviyelerde olacaktı.” diye konuştu. 

WhatsApp Image 2023-10-30 at 12.37.07 (1)
 
“TMO, FİYATLARIN YÜKSELECEĞİNİ BİLMESİNE RAĞMEN  MÜDAHALE ETMEDİ”
 
Başevirgen, şu anda piyasada 7 numara kuru üzüm fiyatının 55 lira seviyesini geçtiğine dikkat çekerek şöyle devam etti “Olan borcunu ödemek ve acil ihtiyaçlarını karşılamak için ürününü erkenden satmak zorunda kalan üreticilerimize oldu.  Ne yazık ki bu üreticilerimiz büyük zarar etti ve bu zararın baş sorumlusu, rekolte düşüklüğünden dolayı fiyatların buralara çıkacağını bilmesi gereken ve buna rağmen piyasaya üretici lehine müdahale etmeyen Toprak Mahsulleri Ofisidir. Maalesef üzüm üretimi ve çiftçimiz bu yapılanlardan dolayı çok ağır yara almıştır. Bu hak gaspına sebep olan ve seyirci kalan her kim varsa, Manisalı üzüm üreticilerimiz adına onları kınıyorum.”