Ticaret ve sanayi odası seçimleri devam ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı 365 oda ve borsada 1 Ekim itibarıyla seçimler başladı. Adana, Balıkesir, Bursa, Denizli, Afyonkarahisar’daki bazı oda ve borsalarda mevcut başkanlar devam ederken, bazılarında ise yeni adaylar tercih edildi.

Buralardan çıkan sonuçlar önümüzdeki yıl yapılacak olan seçimlere yönelik de ipucu verir nitelikte. Birçok kentte iktidar partisi AKP’nin desteklediği adaylar ticaret ve sanayi odası seçimlerini kaybetti. Toplumun değişim talepleri ticaret odası seçimlerinde de hayat bulmaya başladı.

BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre 640 bini aşkın üyesi bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) da 9 Kasım’da seçime gidiyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, açıkça yeniden aday olan İTO Başkanı Şekib Avdagiç’i desteklediğini açıkladı. Muhalefette kasımdaki seçimlere hazırlık yapıyor. İstanbul’daki ticaret odası seçimleri adeta Cumhur ittifakı ile Millet ittifakı arasındaki gerçekleşecek gibi görünüyor.

Bazı kentlerde ortaya çıkan seçim tabloları şöyle:

VAN: Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) seçimlerinde 2019 yılında AKP’nin Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Necdet Takva, kaybetti. 2019 yerel seçimlerinde yüzde 40,51 oy olan Takva, Ticaret Odası seçimlerini 2011 yılında CHP’den milletvekili aday adayı olan Zahir Kandaşoğlu’na karşı kaybetti. 2001-2011 yılları arasında Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunan Kandaşoğlu, Van TSO Başkanlığına yeniden seçildi. Kandaşoğlu, 2011 yılında CHP’den milletvekili aday adayı olmak için istifa etmişti.

ORDU: Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nda ise bir dönem biterken yeni bir dönem başladı. Başkanlığı 2009 yılından beri kesintisiz yürüten Servet Şahin seçimi kaybetti. Kentte Şahin’in Cumhur ittifakına yakın olduğu biliniyordu. Muhalefetin desteklediği diğer aday olan Levent Karlıbel’in listesi seçimlerde büyük fark attı. Yeni dönemde Meclis Üyesi seçilen Hüseyin Karafatma, yaklaşık 30 yıldır ticaret odası yönetim kurullarında görev yapan Şahin’in seçimi kaybetmesini şöyle değerlendirdi: “Toplumun değişim talepleri hayat bulmaya başladı. Değişime yönelik beklentiler nedeniyle Karlıbel ezici çoğunlukla kazandı.”

MALATYA: Malatya TSO Meclis Üyeliği seçimlerinin ardından 9 Ekim’de yeni meclis üyelerinin oylarıyla gerçekleştirilen seçimle, mevcut başkan Oğuzhan Ata Sadıkoğlu bir kez daha Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi. Seçimlerin ardından Malatya’nın yerel haber sitesi GüneşTV Youtube kanalına konuk olan İYİ Parti Malatya İl Başkanı Hakan Yılmaz, değerlendirme bulundu. Yılmaz, burada Sadıkoğlu’nun rakibi Akif Baştürk’ün AKP’liler tarafından desteklendiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Oğuzhan Ata Sadıkoğlu yeniden seçilmeyi de hak etti. İYİ Parti ailesi olarak de destekledik. AKP milletvekilleri ve belediye başkanları Baştürk’e çalıştı. Kaybeden AK Parti, kazanan Malatya oldu burası kesin” dedi.

ARDAHAN: Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına aday olan AKP’li Belediye Meclis Üyesi Ömer Yılmaz da seçimi kaybetti. Ekim ayının ilk haftasında yapılan seçimlerinin ardından mevcut Başkan Çetin Demirci 8 üye ile seçimi kazanan taraf olurken, Ömer Yılmaz’ın listesinde yer alan 6 üye de ATSO Meclis Üyeliğine seçildi.

BİTLİS: Bitlis’te mevcut başkan bir kez daha seçildi. 336 oy alan Davut Tezcan yeniden Oda Başkanlığına seçildi. Rakibi Cesim Çam ise 134 oy aldı. Seçimin ardından açıklamada bulunan Tezcan, “Gönül diler ki esnaf odalarına, meslek odalarına, siyasetin bulaşmamasıdır. Siyaset bulaştığı zaman böyle mahcup olurlar” dedi. AKP’lilerin Çam’ı desteklediği iddia ediliyordu.