TOPLUM & YAŞAM

Terzi Neşenur Sal: Özel dikim kalmadı, gelenler tadilat için geliyor

Hayat pahalılığı terzileri de vurdu. Özel dikim için gelenlerin azaldığını anlatan Neşenur Sal, müşterilerin daha çok tadilat için geldiğini söylüyor. Çocukluk hayali olan terzilikle ekmeğini kazanan Sal, tüm zorluklarına rağmen işinden memnun ve “En özgür olduğum alan burası” diyor.

Abone Ol

Haber: UĞUR İSTANBULLU

Artvin’deki köyünde küçük yaşta kurduğu terzilik hayalini İstanbul’un Sultanbeyli ilçesinde devam ettiren Neşenur Sal, terzilikten tekstil atölyelerine uzanan bir hayat sürmüş. Neşenur Sal, annesinin köy kadınlarının elbiselerini dikerken özendiği terziliği uzun yıllardır devam ettiriyor. Liseden sonra Halk Eğitim’de kurs gören, kurs hocalığı yapan Sal, ekonomik nedenlerle geldiği İstanbul’da tekstil atölyelerinde de çalışmış. Sultanbeyli’de yirmi yıldır terzilik yapan Neşenur Sal, tekstil atölyelerine giden yolu şöyle anlatıyor: “İstanbul’daki hayat daha farklıydı çalışmak zorunda kaldım. İlk kez tekstil atölyeleriyle İstanbul’da tanıştım. Makinaların nasıl açıldığını, kullanıldığını bile bilmiyordum. 15 sene tekstilde çalışmak zorunda kaldım. Şimdilerde ise tüm zorluklarına rağmen terzilik yapıyorum ve işimi çok seviyorum. Evime ekmek götürüyorum. Ayakta kalmak çok zor ama bu zor olanı başarabilmek önemli olan benim için odur”diyor.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="tr" dir="ltr">🔴Terzi Neşenur Sal: Özel dikim kalmadı, gelenler tadilat için geliyor<br><br>🪡 Çocukluk hayali olan terzilikle ekmeğini kazanan Neşenur Sal, tüm zorluklarına rağmen işinden memnun ve “En özgür olduğum alan burası” diyor.<a href="https://twitter.com/hashtag/dokuz8?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#dokuz8</a>/<a href="https://twitter.com/istanbulluugur3?ref_src=twsrc%5Etfw">@istanbulluugur3</a> <a href="https://t.co/mbnFWWre0O">https://t.co/mbnFWWre0O</a> <a href="https://t.co/qY5fXAmoVM">pic.twitter.com/qY5fXAmoVM</a></p>&mdash; dokuz8haber (@dokuz8haber) <a href="https://twitter.com/dokuz8haber/status/1559518531628290048?ref_src=twsrc%5Etfw">August 16, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

KÖY KADINLARINA DİKİLEN KIYAFETLER

Neşenur Sal, aslen Artvinli olduğunu ve terzilik hayalinin köyde yaşadığı çocukluğuna kadar gittiğini anlatıyor. Sultanbeyli’de terzilik yapan Neşenur Sal, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bire bir kadın üzerine çalışıyorum. Sıfırdan başlıyorum ve ona göre dikim yapıyorum. Müşterilerim modelleri genellikle kendileri getirirler ya da internet üzerinden model bulurlar. Olmazsa kendimiz birlikte tasarlarız. Önceden işler azdı ama gelir gideri karşılıyordu. Şimdi işler çok, ama gideri karşılamak mümkün olmuyor. Bir ipliği yedi liraya alıyordum, bugün 20 liraya alıyorum. Kumaşlar yine aynı. Bir abiye elbisenin maliyeti 500 lirayı buluyor, müşteriye bu 700-800 liraya mal oluyor. Çok sıkıntı yaşıyoruz.”

ÖZEL DİKİMDEN ÇOK TADİLAT İŞİ ALIYORUM”

Terzi Neşenur Sal, son dönemde işler yoğunlaşmasına rağmen özel dikim işinin pek gelmediğini, daha çok eski elbiselerin tamiri ile uğraştığını anlatıyor: “Hiç özel dikim yapmıyorum bu süreçte. Çok fazla tadilat yaptıran müşterim var. Alım gücü azaldığı için insanlar yeni bir elbise almakta zorlanıyorlar ve kullandıkları elbiselere tadilat yaptırıyorlar. Eski elbiselere farklı modeller vererek, yeni bir elbiseye dönüştürüyoruz.”

Neşenur Sal, kıyafette internet üzerinden alışveriş yapan müşterilerin mağdur olduklarını belirterek, “İnternet üzerinden gelen kalitesiz dikimler ve beden farklılıkları müşteriyi çok mağdur ediyor. Bunları bana getiriyorlar ve burada düzeltme yapıyoruz.” diyor.

HERŞEYE RAĞMEN İŞİMİ SEVİYORUM”

Terzi Sal, hayat pahalılığının koşulları daha da zorlaştırmasına rağmen işini sevenlerden. “Terziliği çok basite indiriyorlar aslında. Ben bir sanat eseri üretiyorum. Kumaşları çok seviyorum onlar bana doping yapıyorlar, yani enerji veriyorlar. Tüm stresimi atıyorum. En özgür olduğum, en iyi kendimi ifade ettiğim mekan burası. İyi ki bu işi yapıyorum ve işimi yapmaktan gurur duyuyorum.” diyor.