Gelinliğinizi seçerken dikkate almanız gereken en önemli faktörlerden biri vücut tipiniz. Armut, dikdörtgen, elma, kum saati ve ters üçgen olmak üzere beş farklı vücut tipi var.

Hayalinizdeki gelinliği araştırırken karşılaşacağınız seçenekler çok fazla! Düğün.com üzerinde yer alan, farklı firmaların çeşitli modelleri arasından seçim yaparken vücut tipi, mekan, mevsim, konsept gibi pek çok farklı kriteri de aklınızda bulundurmanızda fayda var. Bu oldukça önemli kriterlerin seçiminizi nasıl etkileyebileceğine dair size birkaç ipucu verelim:

Gelinlik Düğün.com

FARKLI VÜCUT TİPLERİNE GÖRE GELİNLİKLER

Gelinliğinizi seçerken dikkate almanız gereken en önemli faktörlerden biri vücut tipiniz. Armut, dikdörtgen, elma, kum saati ve ters üçgen olmak üzere beş farklı vücut tipi var. Vücut tipinize uygun bir seçim yapmak, hem sizi uygun bir şekilde saran hem de rahatlık sağlayan bir görünüm elde etmeniz açısından önemlidir. Örneğin; armut vücut tipine en uygun olan modeller; prenses ve A kesim modellerdir. Bu tarz kabarık elbiseler, geniş basenleri kapatmak için idealdir.

Armut vücut tipi, normal ya da küçük göğüsleri, ince bir beli ve geniş kalçaları içerir. Eğer armut vücut tipine sahipseniz, vurgulamanız gereken bölge ince üst vücudunuz olacaktır. A kesimli modeller, size en uygun etek kesimine sahip modellerdir. Bu kesim tarzı ile geniş basenlerinizi kamufle edebilir ve ince bel bölgenizi öne çıkarabilirsiniz.

90-60-90 vücut ölçülerine sahipseniz kum saati vücut tipi, sizin için doğru tabir olacaktır. Bu vücut şeklinin en önemli özelliği her modeli kolaylıkla taşıyabilmesidir. Bu yüzden tam veya yarım balık modeller gibi her vücut şekline kolay kolay yakışmayan tasarımları rahatlıkla değerlendirebilirsiniz.

Eğer göğüsleriniz dolgun, beliniz kalın ve alt vücudunuz üst vücuda göre inceyse, vücut şekliniz "elma tipi" olarak adlandırılır. Elma tipi vücut sahipleri, dikkatleri bacaklarına çekecek tasarımlara yönelmelidir. Yırtmaçlı modeller gibi bacak dekolteli tasarımlar bu amaca uygun seçeneklerdir. Ayrıca, dolgun göğüslü olan gelinlerin göğüslerini daha küçük göstermeleri için dekolteli gelinlikleri, özellikle de V yaka modelleri önerebiliriz.

Dikdörtgen vücut tipinin temel özelliği, göğüs, bel ve kalçaların düz bir şekilde inmesidir. Bu vücut tipine sahip olanlar için en uygun modeller, bel kıvrımı görüntüsü veren ve beli kamufle eden tasarımlardır. Beli kamufle etmek için düz kesim modeller tercih edilebilirken, kıvrımlı göstermek için ise iki parça modeller ideal olacaktır.

Ters üçgen vücut tipinde ise geniş omuzlar, normal genişlikte bel, uzun bacaklar ve dar kalçalar ön plana çıkıyor. Bu vücut tipine göre seçim yaparken en önemli nokta, kalça ve omuzlar arasında dengeli bir görünüm sağlamaktır. Örneğin; straplez yakalı, prenses kesim bir model bu vücut şekli için ideal dengeyi yaratır. 

Eğer boyunuz kısaysa fazla detaylı ve kabarık olmayan sade gelinlikleri seçmenizin daha iyi olacağını söyleyebiliriz. Yukarıdan aşağıya doğru bölünmeyen, bütün bir görünüm, uzun görünmenizi sağlayacaktır. Örneğin; üst kısmı işlemeli ve alt kısmı sade olan tasarımlar vücudunuzu bölecektir. Ayrıca büyük şapka, kalın ve kısa duvak gibi daha kısa gösteren aksesuarlardan da kaçınmanızı öneriyoruz.

Kilolu gelinlerin tercihleri ise büyük beden tasarımlar arasından seçim yaparken sade modellerden yana olmalı. Çünkü aşırı derecede süslemeli, volanlı, fırfırlı, kabarık modeller büyük beden grubuna giren gelinleri olduğundan daha geniş gösterebilir. Fazlalıkları gizlemek için önerilerimiz arasında A etek kesimi, katlı tül/şifon gibi kumaşlar ve asimetrik detaylar yer alıyor. Balık kesim modeller gibi vücudu saran tasarımlar yerine dökümlü bir parça da uygun bir seçim olacaktır.

KUMAŞINA GÖRE GELİNLİKLER

En popüler gelinlik kumaşları arasında saten, tül, organze ve dantel bulunmaktadır. Gelinliklerin kumaşı, modeli ve kullanılan aksesuarlar mevsime göre değişiklik gösterebilir. Örnek vermek gerekirse, düğününüzü yaz aylarında yapacaksanız, şifon, tül gibi ince kumaşlardan oluşan tasarımları tercih edebilirsiniz. Kış aylarında olacak düğünlerde ise saten, tafta, şantuk, ziberlin gibi kalın kumaşlara yönelebilirsiniz. Dantelli modeller de kış mevsiminde evlenmeyi düşünenlerin tercihleri arasında olabilir.

Dantel, gelinliklerin dünyasında ilk akla gelen kumaş türlerinden biridir. Gelinliklerde kullanılan dantel modelleri, prenses kesimden düz kesimli modellere, vintagedan boheme kadar her kesim ve tarzda kullanılmakta ve bu tasarımlara romantik bir imaj katmaktadır. Ayrıca ipek kumaşlar, dayanıklılığı ve kalitesi ile bilinirken, her mevsime uygunluğu nedeniyle oldukça popülerdir. Saten, mikado, tül, tafta ve dupioni gibi kumaş çeşitlerinin ipek karışımlarında da kumaşa parlaklık ve yumuşaklık eklemek amacıyla kullanılan seçeneklere sıkça rastlanmaktadır.

Saten kumaş, ışıltılı, pürüzsüz bir dokuya sahiptir. Genellikle pamuk ve ipek karışımını içerir. Bu da onu tasarımlarda yaygın olarak kullanılan bir kumaş türü haline getirir. Öte yandan, ince, şeffaf ve hafif dokusuyla dikkat çeken şifon, tül ve organze gibi kumaşlar, özellikle son yıllarda popüler olan sade ve bohem gelinliklerde sıkça tercih edilmektedir. Şifon ve tül, daha fazla dökümlü bir yapıya sahipken, organze bu özellikten ayrılarak farklı bir dokunuş sunmaktadır.

Size en çok yakışacak gelinliklerin modellerine, kesimine ve kumaş türüne değindik. Bu bilgiler eşliğinde araştırmaya başlayabilir, bu sayfada yer alan filtreler sayesinde sahip olduğunuz kriterlere göre arama yapabilirsiniz. Örneğin, A kesim bir model istiyorsanız buna uygun bir arama yaparak zaman kazanabilirsiniz. İlginizi çeken firmalar ile iletişime geçerek randevu almayı unutmayın!