Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, "görev alanına giren bir işle ilgili asılsız bilgi verildiği" gerekçesiyle "30 bin yazılımcı yurt dışına gitti" haberine sansür getirdi. Erişim Sağlayıcıları Birliği aracılığıyla dokuz8HABER'e gelen "içerik  kaldırma kararında haberin "...içeriğininde talep eden kurumun görev alanına giren bir işle ilgili olarak da asılsız bir bilginin verildiği değerlendirilmekle kurumun şerefi ve saygınlığını sarsacak, yanlış tanıtacak, zora sokacak bir ortama itecek her türlü davranışın kişilik haklarına saldırı olduğu anlaşılmış olup, söz konusu URL adresindeki haberin gerçeği yansıtmadığı ve talep edenin kişilik haklarını ihlal ettiği sonucuna varıldığından erişimin engellenmesi ve içeriğin yayından kaldırılması talebinin kabulüne" karar verildi.

SANSÜRDE ISRAR: ŞİMDİ DE İÇERİK KALDIRMA

"YASAD Başkanı Kamalı: 2021'de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti" başlıklı haberde, Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Gönül Kamalı’nın verdiği bilgilere dayanılarak 2021 yılında 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiği belirtiliyordu. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ise bu bilginin doğru olmadığı iddiasıyla dokuz8HABER'e bir tekzip metni göndermişti. "Cumhurbaşkanlığı'ndan tekzipli sansür: Öyle yazma TÜİK ne diyorsa onu yaz" başlıklı haber ile anlatılan bu tekzip aracılığıyla Cumhurbaşkanlığı "doğrudan muhatabı olmadığı bir açıklama" hakkında açıkça sansür istemişti. Ankara 24. Noterliği aracılığıyla T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi adına avukat Mehmet Gedikbaş imzasıyla gönderilen tekzip metnine iliştirilen ve aslında içerik olarak bu bilgiyi yalanlamayan TÜİK verilerinin esas alınarak haber yapılması talep edilmiş , "...objektif verilere dayanan istatistiki veriler ile haber yapılması gerekmektedir” denilmişti.

MAHKEMEDEN "TÜİK DIŞINDA VERİ YAYINLAMAYIN" VURGUSU

Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği, T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'ni, önce "konunun doğrudan muhatabı" sayarak, ardından da TÜİK ve TCMB verilerinin esas alınmasını" şart  koşarak ilginç bir karara imza atmış oldu. Kararla, Yazılım Sanayicileri Derneği'nin kendi alanıyla ilgili verdiği bilgilerin haberleştirilmesi, TÜİK ve TCMB verilerine aykırı olduğu için engelleniyor. "TÜİK verilerinin habere esas alınmasını" şart koşan mahkeme, bu yolla enflasyon, işsizlik başta olmak üzere farklı kurumların açıkladığı verilere dair tüm haberlerin sansürlenmesinin yolunu açıyor. 7. Sulh Ceza Hakimliği "Cevap ve Düzeltme Hakkı" talebi ise internet yayıncılığında olmadığından reddedildi.

"HABERCİLİĞİN İLKELERİ BİR BÜROKRATIN İKİ DUDAĞI ARASINDA MI?"

Tekzip metni üzerine açıklama yapan dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, tekzip göndermenin usulü olduğunu ve konunun taraflarının tekzip gönderebileceğini hatırlatmış ve "Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi isterse kendi elindeki bilgileri açıklayabilir, raporlar duyurabilir; haber değeri görürsek yayınlarız. Ancak hangi hukuki sıfatla Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı’nın açıklamasını yayınlamamıza müdahale ediyor? Farklı kaynaklardaki bilgileri mukayese ederek, ‘Öyle yazmayın, böyle yazmayın’ talimatı verebiliyor? Haberciliğin ilkeleri ve onuru bir bürokratın iki dudağı arasında mı?” diye sormuştu.

NE OLMUŞTU?

YASAD Başkanı Gönül Kamalı’nın “ 2021’de Türkiye'den 30 bin yazılımcının yurtdışına gittiği” yönündeki açıklaması 28 Kasım’da pek çok gazete ve internet sitesinde yayınlanmıştı. Konuyla ilgili ilk açıklama YASAD’ın "halihazırda bulunan iş gücünü kaybetmemek için birlikte çalışmalar yürüttüğü" Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan gelmişti. Bakan Mustafa Varank, bu haberlerin hemen ardından Siber Güvenlik Haftası açılış programında konuşmuş, “Evet, şu an Türkiye'den yurtdışına çalışan gençlerimiz var. Özellikle uzman arkadaşlarımız var. Bunların birçoğu ülkeyi terk ederek değil, uzaktan çalışma yöntemiyle Türkiye'de yaşayarak, yurtdışında çalışmalarına devam ediyorlar" iddiasında bulunmuştu.