Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, ilgili haberin "muhatabı" olmadığı avukatı ve noter aracılığıyla tekzip göndererek bir ilke imza attı. Sansür Yasası'nı akıllara getiren tekzip, Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Gönül Kamalı’nın verdiği bilgileri yalanlamaya çalışıyor, bundan sonra haberlerde TÜİK verilerinin esas alınmasını istiyor.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin dokuz8HABER’e gönderdiği “tekzip metni” ilginç ve yeni bir sansür biçimi talep ediyor. Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Gönül Kamalı’nın “30 bin yazılımcı yurt dışına gitti” açıklamasını tekzip eden ofis, haberin kaldırılmasını ve TÜİK verilerini eklediği bir tekzip metninin yayınlanmasını istiyor. Özel sektörle ilgili olarak ilgili sektör derneğinin verdiği bilgilerle ilgili bir kamu kurumunun “tekzip” talep etmesi hukuk ve medya sistemi bakımından bir ilk.

Ankara 24. Noterliği aracılığıyla T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi adına avukat Mehmet Gedikbaş imzasıyla gönderilen gönderilen metinde 28 Kasım 2022 tarihinde dokuz8HABER’de yayınlanan “YASAD Başkanı Kamalı: 2021’de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti” başlıklı habere atıfta bulunularak, haberde yer alan şu cümleler hatırlatılıyor: “...2021 yılında Türkiye’den 30 binin üzerinde yazılımcının yurt dışına gitti... Kamalı, Türkiye’deki yazılım şirketlerinin yılda yüzde 20 büyüdüğünü belirtirken, iş gücünün aynı dönemde yüzde 10’dan fazla azaldığını belirtti.”

yasad gönül kamacı

GAZETECİLİK DERSİ” VERMEYE KALKAN TEKZİP!

Tekzip metninde, bu ifadelerle ilgili olarak şu yorum yer alıyor: “İş gücü verilerinden bahsederek analiz yapıldığı, ancak; haberde herhangi bir kaynak gösterilmedi, bu haliyle mesnetten yoksun veriler ile kamuoyunun yanlı bir şekilde yönlendirildiği tespit edilmiştir. Dolayısıyla kamuoyu yanlış bilgilendirilmektedir.”

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi bu tespitle yetinmiyor; ayrıca uzun bir de “düzeltme metni” ileterek yayınlanmasını talep ediyor. Düzeltme metninde de aynı şekilde Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Gönül Kamalı’nın yazılım sektörü ile ilgili verdiği bilgilerin yanlış olduğu iddiası tekrarlanıyor, TÜİK başta olmak üzere farklı kurumların verileri sıralanıyor. “Bilgi kirliliği”, “yanlış bilgilendirme” gibi iddiaların da yer aldığı metinde “...objektif verilere dayanan istatistiki veriler ile haber yapılması gerekmektedir” denilerek, “gazetecilik dersi” de veriliyor.

VERİLER İLE HABER YAPIN” DEYİP, YANLIŞ VERİ GÖNDERMİŞLER!

Düzeltme metni, “Bu bilgiler ışığında haberdeki hataların giderilmesi, gerekli düzeltmelerin yapılması ve kamuoyunun bir daha yanlış bilgilendirilmesine sebep olmamak adına teknik alanlarda objektif verilere dayanan istatistiki veriler ile haber yapılması gerekmektedir” diye bitiyor.

Yazılım sektörüyle ilgili bir iş gücü haberinde Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı’nın açıklamalarını değil, TÜİK’ i referans alarak haber yapılabileceğini iddia eden düzeltme metninin ekinde TÜİK’in sektörle ilgili sektör bilançolarına da yer veriliyor. Ancak tekzip metnine eklenen bu sektörel bilançolarda iş gücü ile ilgili herhangi bir bilgi yer almıyor, sadece farklı sektörlerin kârlılık ve büyüme oranları aktarılıyor. Düzeltme metninde ise “yazılımcı sayısı” ile ilgili değil, genel olarak “bilgi ve iletişim sektörü” ile ilgili istihdam artış verilerine yer veriliyor.

HABERİ KALDIRMIYORUZ, HANGİ SIFATLA DAVA AÇACAK?”

Keşideci Vekili sıfatıyla Av. Mehmet Gedikbaş’ın imzasını taşıyan tekzip metninin sonunda, “haberin yayından çıkarılması, haberdeki hataların giderilmesi, gerekli düzeltmelerin yapılması ve düzeltme metninin yayınlanması” talep ediliyor. Aksı halde “yasal yollara başvurulacağı” da “ihtaren” bildiriliyor.

Bu cümlelerle biten tekzip metnini dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, tekzip göndermenin usulü olduğunu ve konunun taraflarının tekzip gönderebileceğini hatırlattı ve şunları sordu: “Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi isterse kendi elindeki bilgileri açıklayabilir, raporlar duyurabilir; haber değeri görürsek yayınlarız. Ancak hangi hukuki sıfatla Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı’nın açıklamasını yayınlamamıza müdahale ediyor? Farklı kaynaklardaki bilgileri mukayese ederek, ‘Öyle yazmayın, böyle yazmayın’ talimatı verebiliyor? Haberciliğin ilkeleri ve onuru bir bürokratın iki dudağı arasında mı?”

SADECE TÜİK VERİLERİNİ Mİ YAYINLANACAĞIZ?”

Gökhan Biçici, her ay hem TÜİK’in, hem Enflasyon Araştırma Grubu’nun aylık, yıllık enflasyon verisi açıkladığını hatırlatarak, “Yarın bir başka bürokrat, ‘ENAG verileri doğru değil, tekzip girin, sadece TÜİK verilerini yayınlayın’ derse ne yapacağız? Sansür Yasası’nda bile böyle bir hüküm, böyle bir yorum yok. Bu düzeltme talebinde; haberin muhatabı ve tarafı olmadığı halde, ne yazacağımıza, hangi verileri kullanabileceğimize hükmetmeye çalışan hukuksuz bir irade var. Bunun bir bürokratın işgüzarlığı olduğunu, tekzip ile ilgili yasa hükümlerini bilen mahkemelerden döneceğine inanıyoruz. Haberi kaldırmayacağız, bu tekzibi yayınlamayacağız, bizim gazetecilik ilkelerimizin kaynağı bellidir, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi bürokratlarının vereceği gazetecilik dersine ihtiyacımız yok” diye konuştu.

BAKAN VARANK “UZAKTAN ÇALIŞIYORLAR” DEMİŞTİ

YASAD Başkanı Gönül Kamalı’nın “ 2021’de Türkiye'den 30 bin yazılımcının yurtdışına gittiği” yönündeki açıklaması 28 Kasım’da pek çok gazete ve internet sitesinde yayınlanmıştı. Konuyla ilgili ilk açıklama YASAD’ın "halihazırda bulunan iş gücünü kaybetmemek için birlikte çalışmalar yürüttüğü" Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan gelmişti. Bakan Mustafa Varank, bu haberlerin hemen ardından Siber Güvenlik Haftası açılış programında konuşmuş, “Evet, şu an Türkiye'den yurtdışına çalışan gençlerimiz var. Özellikle uzman arkadaşlarımız var. Bunların birçoğu ülkeyi terk ederek değil, uzaktan çalışma yöntemiyle Türkiye'de yaşayarak, yurtdışında çalışmalarına devam ediyorlar" iddiasında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin bugün tekzip metni göndermesinin ardından bazı internet sitelerinin söz konusu haberin altına “düzeltme metni”ni eklediği görüldü.