Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, dünyada her yıl 17 milyondan fazla kişinin yaşamını yitirdiği kalp ve damar hastalıklarında ilaçların doğru şekilde kullanımının önemine işaret ederek, “İlaçların bulunabilir ve ulaşılabilir olması sağlanmalıdır. Özellikle kalp ve tansiyon ilaçlarında düşük kur politikası yüzünden üretilemeyen ve ithal edilemeyen ilaçlarla ilgili yaşanan sorunların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu çerçevede İlaç Fiyat Kararnamesi’nin de bir an önce güncellenmesi gerekmektedir” dedi.

TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, 11-17 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Kalp sağlığı açısından yapılması gerekenlerle ilgili uyarılarda bulunan Saydan, şunları açıklamasında şunları söyledi:

“HER YIL 17 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ KALP VE DAMAR HASTALIKLARINA BAĞLI HAYATINI KAYBEDİYOR”

“Dünyadaki başlıca ölüm sebebi kalp ve damar hastalıklarıdır. Her yıl 17 milyondan fazla kişi kalp ve damar hastalıklarına bağlı hayatını kaybediyor. Ne yazık ki bu ölümlerin üçte biri 70 yaş altında gerçekleşiyor. Koruyucu sağlık hizmetleri ile erken dönemde risk faktörleri tespit edilerek tedavi edilebilir ve erken yaşta ölümlerin önüne geçilebilir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin yanı sıra kişinin kendi sağlığı ile ilgili farkındalığa sahip olması ve gerekli tedbirleri alması da kalp sağlığının korunmasında oldukça önemlidir.

“DÜNYADA YAŞANAN ÖLÜMLERİN YÜZDE 6'SI HAREKETSİZLİKTEN KAYNAKLANIYOR”

Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin yüzde 6'sı hareketsizlikten kaynaklanıyor. Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmeleri, erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırıyor. Günümüzde giderek daha fazla insan, şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tüketmektedir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4'ü ile doğrudan bağlantılıdır.

KALP İLAÇLARI NASIL KULLANILMALI?

Kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan birçok ilaç, çoğunlukla uzun süreli kullanılır. Bu ilaçlar bundan dolayı konunun uzmanı hekimler tarafından reçete edilmelidir. ‘Başkasına şu ilaç iyi gelmiş, bana da iyi gelir’ düşüncesi yanlıştır. Her zaman yanınızda yedek ilaç bulunmalı. Son kutuya başladığınızda yedek olarak bir kutu ilaç daha alın.  Birkaç gün almasam bir şey olmaz diye düşünülmemelidir. Kalp ilaçları genelde yavaş salınımlı olabilir. Bu ilaçların isimlerinden sonra SR, ER, LA, CR, TM gibi kısaltmalar olur. Bu ilaçların bütün olarak yutulması gerekiyor. Eğer tableti böler, kırar veya ezerseniz ilaç bir seferde vücut tarafından emildiği için, ilaç doz aşımı veya gün boyu sürmesi gereken etkinin süresinin kısalmasına, dolayısıyla da sağlığınıza olumsuz etki etmesine neden olur.

“KALP VE TANSİYON İLAÇLARINDA DÜŞÜK KUR POLİTİKASI YÜZÜNDEN ÜRETİLEMEYEN VE İTHAL EDİLEMEYEN İLAÇLARLA İLGİLİ YAŞANAN SORUNLAR ORTADAN KALDIRILMALI, İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ BİR AN ÖNCE GÜNCELLENMELİ”

Hastalar ilaçlarını alıp almadıkları konusunda sorun yaşıyorlar. Bu sebeple haftalık veya sabah, öğle akşam şeklinde farklı bölmeleri olan ilaç kutuları ilaç takiplerini kolaylaştırır. Ayrıca, kalp ilaçlarını bir bardak suyla almalı, aç veya tok ve günün hangi saatinden alacaklarını mutlaka eczacılarına danışmaları gerekir. İlaçları ilaç kutularına yerleştirdikten sonra orijinal ambalajında çocuklardan uzak yerlerde mümkünse ilaç dolaplarında saklanmalı. Buzdolabı, banyo, araba torpidosunda gibi yerlerde ilaçlar saklanmamalı. Tabi tüm bu işlemlerin yapılabilmesi için de ilaçların bulunabilir ve ulaşılabilir olması sağlanmalıdır. Özellikle kalp ve tansiyon ilaçlarında düşük kur politikası yüzünden üretilemeyen ve ithal edilemeyen ilaçlarla ilgili yaşanan sorunların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu çerçevede ilaç fiyatlandırmasının kalp sağlığının korunması, onun için de İlaç Fiyat Kararnamesi’nin de bir an önce güncellenmesi gerekmektedir.”