Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ödeme ve elektronik para kuruluşlarının 2023'te Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) sistemine doğrudan katılımının sağlanacağını ve FAST İşyeri Ödemeleri uygulamasının 2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren kullanılmaya başlanacağını duyurdu.

TCMB, FAST sistemindeki gelişmelere ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı. Buna göre; Merkez Bankası tarafından geliştirilen ve 24 üye banka bulunan FAST sistemine, ödeme ve elektronik para kuruluşları da dâhil edilecek. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklama şöyle:

“GÜNLÜK ORTALAMA 7,9 MİLYAR TL ÖDEME: TCMB tarafından işletilen ve 8 Ocak 2021 tarihinde kullanıma açılan yeni nesil anlık ödeme sistemi FAST, günün her anındaki anlık para transferi ve ödeme ihtiyacını karşılamakta ve her geçen gün daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. FAST sisteminde günlük ortalama 7,9 milyar TL tutarında 6,4 milyon ödeme hesaplar arasında anlık gerçekleşmekte.

KOLAY ADRESLEME SİSTEMİNDE 19 MİLYON KULLANICIYA ULAŞILDI: Fon transferlerini ve ödemelerde IBAN yerine Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), telefon numarası ve e-posta adresi kullanabilmemizi mümkün kılarak hayatımızı kolaylaştıran Kolay Adresleme Sistemi'nde kayıtlı kullanıcı sayısı ise 19 milyona ulaştı.

ÖDEME VE E-PARA KURULUŞLARININ KATILIMI SAĞLANACAK: Liralaşma stratejisi kapsamında dijital ekonomi yol haritasının önemli bir unsuru olan FAST sisteminin kapsam ve kapsayıcılığını artırmak için, gereksinimleri yerine getiren ödeme ve e-para kuruluşlarının 2023 yılında FAST sistemine doğrudan katılımı sağlanacak. Bu gelişmenin ödemeler alanında rekabetin ve yenilikçiliğin artmasını destekleyeceği, yeni ve katma değerli hizmetlerin sunulmasına katkı sağlayacağı değerlendirilmekte.

FAST İŞ YERİ ÖDEMELERİ HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI: Ayrıca, FAST sisteminin alışverişlerde mevcut ödeme yöntemlerini tamamlayıcı şekilde kullanılmasını sağlayacak FAST İşyeri Ödemeleri ile ilgili hazırlıklar da tamamlandı. Mobil uygulamalar ve POS cihazlarının ekranlarında görüntülenen TR-Karekod’un okutulmasıyla hesaptan hesaba anlık ödeme imkanı sunan FAST İşyeri Ödemeleri, tüm vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak. FAST İşyeri Ödemeleri ve kişiden kişiye ödemeleri destekleyen yenilikçi uygulamalar, 2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren kullanılmaya başlanacak.”