MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, Türkiye hava sahasının, Irak Süleymaniye Havalimanı'nı kullanacak hava araçlarının kullanımına kapatılması konusunda, "Süleymaniye özelinde Türk devletinin alacağı tedbirlerin sonuna kadar arkasındayız" dedi.

TBMM Genel Kurulunda grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak, değerlendirmelerde bulundu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, doçent unvanı almış ancak araştırma görevlisi, doktor öğretim üyesi kadrosunda çalışan yaklaşık 25 bin akademisyen olduğunu söyledi.

Bu kişilerin çalıştıkları üniversitelerden hak ettikleri kadroları alamadıklarını belirten Dervişoğlu, "Doçent kadrosuna atanmış meslektaşlarıyla aynı görev ve sorumluluğu üstlenmelerine rağmen özlük hakları başta olmak üzere pek çok kayıp yaşamaktadırlar" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, Irak'ın kuzeyinde PKK tarafından kullanılan hava aracının düştüğünü anımsatarak, hava sahasını kontrol eden ABD ve helikopteri temin ettiği ifade edilen Fransa'nın sorumluluğundan bahsedildiğini dile getirdi.

Türk hava sahasının, Süleymaniye Havalimanı'nı kullanacak hava araçlarının kullanımına kapatıldığını anımsatan Bülbül, "Bunlar son derece önemli gelişmeler. Özellikle Irak'ın kuzeyinde oldukça dar bir alana sıkışmış olan PKK'nın bu defa Süleymaniye'de birtakım ilişkiler kurarak orada kendine alan açmaya çalıştığı anlaşılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti devletinin buna dair tepkileri veya alacağı önlemler bununla kalmayacak gibi gözükmekte. Bu noktada, Süleymaniye özelinde bu tarz çalışmaların devamı halinde Türk devletinin buna yönelik olarak alacağı tedbirlerin sonuna kadar arkasındayız" değerlendirmesini yaptı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, ceza infaz kurumlarının kendilerini mahkeme yerine koyarak infaz kararları verdiğini söyledi. Beştaş, "Bunlar yargısız infazdır. Ceza infaz kurumlarının mahkeme olarak karar verme yetkisi yoktur" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından 6 Nisan'ın, öldürülen gazeteciler günü olarak anıldığını ifade ederek, Hrant Dink, Uğur Mumcu ve Çetin Emeç başta olmak üzere öldürülen tüm gazetecileri rahmetle andı.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimi için sandık kurulu başkanlarının ad çekerek belirlendiğini aktaran Özel, pek çok yerden kendilerine bu konuda olumsuz bildirimler geldiğini söyledi. Özel, "Son olarak Erzurum'un Köprüköy ilçesinde kaymakam ve jandarmanın baskısıyla kimlerin sandık kurulu başkanı olacağına dair 80 kişilik bir listenin dayatıldığı duyumlarını almaktayız. Bu konuyu takip ediyoruz. Tüm kamu görevlilerini ilgili kanuna uygun davranmaya davet ediyoruz." diye konuştu.

Gaziler arasında eşitsizlikler olduğunu dile getiren Özel, iktidara geldiklerinde hem gazi sayılmayanların gazi sayılmasını sağlayacak hem de gaziler arasında eşitsizliği ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacaklarını iddia etti.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in, CHP'nin Trabzon mitinginde panolara darağacı astığını söylediğini belirten Özel, bunun darağacı olmadığını, Balkanlar'a ait bir gelenek olduğunu ifade etti. Özel, "İnsanda biraz utanma olur. Gül ağacından, kayısı ağacından, erik ağacından idam sehpası olur mu?" sözlerini sarf etti.

AKP Grubu adına söz alan Trabzon Milletvekili Salih Cora, geçmişte Cumhurbaşkanlığı krizlerinin yaşandığını, AK Parti iktidarı döneminde Anayasa değişikliği yapıldığını ve cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin sağlandığını kaydetti.

Cora, "Bugün cumhurbaşkanlığı seçim sürecindeyiz ve geçmişi anımsatan hiçbir kriz bulunmamaktadır. 'Asker, yüksek yargı ne der' değil 'millet ne der' anlayışı içerisindeyiz. Bu da demokrasimizin gücünü ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Cora, AKP iktidarı döneminde savunma sanayisi alanında büyük başarılar yaşandığını vurguladı. Savunma sanayisinde yerlilik oranının yüzde 80'e yükseltildiğine işaret eden Cora, "Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir başkanlığından bugün MİLGEM 6-7 ve 8. gemilerin sözleşme törenleri gerçekleşecektir. Mavi Vatan'da gücümüze güç katacak imzalar atılmaktadır" dedi.