ANLAŞMA NEYİ İÇERİYOR?

Anlaşma kapsamında Ukrayna tahılını taşıyan gemiler Odessa'nın iki limanından yola çıkıp, belirlenen koridoru izleyerek, İstanbul Boğazı üzerinden Karedeniz'den çıkacak. Anlaşmaya göre, taraflar anlaşma kapsamında limanlardan ayrılacak gemilere herhangi bir saldırı yapılmayacağını taahhüt ediyor.

Kiev, anlaşmayı memnuniyetle karşıladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "Türkiye'den limanlarımızdaki ablukanın kaldırılması ile ilgili haberler alacağız" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, "BM Genel Sekreteri'nin sıkı çalışmasını takdir ediyoruz. Türk müttefiklerimizin ortaya koyduğu gayretli çalışmaları alkışlıyoruz" ifadelerine yer verildi.

BM GENEL SEKRETERİ: ANLAŞMA ERDOĞAN'IN ISRARLI ÇABALARIYLA OLDU

Tören, BM Genel Sekreteri Guterres'in konuşmasıyla başladı. Guterres, şu ifadeleri kullandı:

"Anlaşma, Sayın Erdoğan'ın ısrarlı çabalarıyla oldu. Rusya Federasyonu ve Ukrayna temsilcileri, böyle bir girişimin yolunu açtınız. Görüşmelerde insanlığın faydası herkes için önemliydi. Dünyanın küresel gıda arzının üstesinden gelebilmek için buna her zamandan fazla ihtiyacı var. Karadeniz'deki bu umut ışığı çok parlak. Bu çalkantılı zamanlarda böyle bir umut ışığı, insanların çektiği sorunların sona ermesini sağlasın."

ERDOĞAN: DENETİMLER İSTANBUL'DAN YAPILACAK

İmza töreninden önce açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Medeniyetlerin ve kıtaların buluşma noktası İstanbul'a hepiniz hoşgeldiniz. 29 Mart'ta yaptığımız toplantının ardından tekrar bir aradayız. Siz değerli dostlarımızıı bir başka tarihi günde İstanbul'da yeniden misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Üzerinde mutabakata varılan metinle tüm dünyada milyarlarca insanı bekleyen açlık tehlikesinin önünün alınmasına hep birlikte katkı sağlayacağız. 

Bu adımla yaşanan hava sıcak dalgası ve kuraklığın yol açacağı muhtemel fiyat artışların önüne geçilecektir. Küresel bir sorun haline gelen gıda enflasyonunun kontrolüne de yardımcı oluyoruz.

Ukrayne ve Rusya makamları ile BM yetkilileriyle yoğun ve meşakkatli bir süreç yürüttük. "

Önümüzdeki günlerde başlayacka gemi trafiğiyle Karadeniz'den dünyanın pek çok ülkesine yeni bir nefes borusu açmış olacağız. Tüm süreçler üzerinde mutabakat tesis edildi. Bu son derece önemli planın icrası ve denetimi İstanbul'da kurulacak müşterek koordinasyon merkezi tarafından gerçekleşecektir. Uluslararası toplumun desteği de şüphesiz büyük bir önem taşıyor."

Başından beri bu savaşın kazananı olmayacağını ifade ediyoruz. Yaklaşık beş aydır aralıksız devam eden çatışmalar ve küresel etkileri ne yazık ki bu öngörümüzü doğruluyor. Silahların susması uzadıkça ekonomik maliyetlerin yanı sıra insani kayıplar da artıyor. Savaş sadece taraflaır, bölge ülkelerini değil tüm insanlığı olumsuz etkiliyor. Bu gidişatın mukadder olmadığına da inanıyoruz. Masumlaırn hayatına mal olan bu çatışmaların bir an önce sona ermesini arzu ediyoruz. Adil bir barışın kaybedeni olmayacağı hepimizin malumudur."

Arazideki gelişmeler ne yönde seyrederse seyretsin savaş nihayetinde müzakere masasında sonlanacaktır. Tesis ettiğimiz dostane ve barışçıl atmosferin savaşın sonlandırılmasına yönelik tahvil edilmesi tüm insanlığın yararınadır. "

BM Genel Sekreteri ile Rus ve Ukrayna heyetleri bugün sabah saatlerinde İstanbul’a ulaşmıştı.

UKRAYNA: RUSYA İLE ORTAK BİR BELGE İMZALAMAYACAĞIZ

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mikaylo Podolyak, bugün İstanbul'da imzalanacak tahıl anlaşmasıyla ilgili olarak, "Ukrayna, Rusya ile herhangi bir belge imzalamaz. Biz Türkiye ve Birleşmiş Milletler'le bir anlaşma imzalıyoruz; ve onlara karşı yükümlülük altına giriyoruz" dedi.

Tarafların aynı anlaşmayı imzalamayacağı, "kopya anlaşmalar" imzalayacağı belirtildi.