Siyasetin kalbi bugün grup toplantılarında attı. Epey gergin geçen konuşmalarda MHP lideri Bahçeli hem HDP’ye hem de TİP milletvekili Ahmet Şık’a ağır sözler söyledi. Sedat Peker’in iddiaları üzerinden ise CHP ve İyi Parti’yi suçladı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, HDP’nin kapatılması girişimlerine karşı çıktı, demokrasi ve huzur için erken seçim istedi. Kılıçdaroğlu, mafyanın Cumhur İttifakı’nın üçüncü ortağı haline geldiğini söyledi. HDP Eş Başkanı Buldan ise aranan savcıların HDP için ortaya çıktığını dile getirdi. Müsilaj krizi, LGS’de soru skandalı iddiaları, aşılama çalışmaları günün öne çıkan diğer başlıkları oldu.

MAFYA SİYASET İLİŞKİLERİ GÜNDEMİ BELİRLİYOR

Sedat Peker’in itiraf ve ifşaları ile gündeme gelen mafya-siyasetçi ilişkileri siyasetin gündemini belirlemeye devam ediyor. TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın mafya düzeni hakkında söylediklerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yanıt verdi. TİP'li Ahmet Şık'a "hain, soysuz" dedi, “yerin mezarlık olurdu” diyerek ölüm tehdidinde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise partisinin kürsüsüne elinde Anayasa ile çıktı. Anayasa maddelerini okuyarak, iktidarın icraatlarını sert bir dille eleştirdi. Mafyanın Cumhur İttifakı’nın üçüncü ortağı haline geldiğini, Saray’dan tek ses çıkmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, HDP'nin kapatılması girişimine karşı çıktı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da, halk “Tek bir savcı yok mu?” diye aradığı yargının HDP'yi kapatma davasında ortaya çıktığını söyledi. Buldan, yaşanan sürecin çözüm masasının 2015 yılında devrilmesinden kaynaklandığını savundu.

Bu arada, HDP'nin kapatılması talebiyle AYM'de yeniden açılan davada ilk inceleme için raportör görevlendirildi.

Yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı gözaltına alındı.

CANLI YAYIN | HDP'YE YÖNELİK KAPATMA DAVASI

#dokuz8GÜNDEM Diyarbakır programının gündeminde HDP’ye yönelik kapatma davası vardı. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Başkanı Serdar Altan ve gazeteci Arif Aslan Bekir Güneş'in sorularını yanıtladı.

https://www.youtube.com/watch?v=KnJX7Mw9yf8

DOĞA ÇÜRÜYOR, SALGIN DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin dört bir yanında müsilaj ve kirlilik haberleri, görüntüleri gelmeye devam ediyor. Marmara Denizi'nde müsilaj sorunu artarak devam ederken, Çevre Bakanı Murat Kurum almayı planladıkları önlemleri anlattı.

Salda Gölü Koruma Derneği, güncel görüntüleri paylaşarak, Salda Köyü’nün kanalizasyonunun halen göle aktığını duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre her 100 bin kişide görülen vaka sayılarını açıkladı. Bu sayı İstanbul’da 63,93, Ankara'da 99,50 ve İzmir'de 41,23 olarak saptandı.

Biontech aşısı için aile hekimlikleri de devreye girdi. BioNTech aşıları artık aile hekimliklerinde de uygulanacak.

Çin, Sinovac’ın ürettiği koronavirüs aşısının 3 yaş ve üzerindeki çocuklar için uygulanmasına onayı verdi.

CANLI YAYIN İRAN’DA YAKLAŞAN SEÇİMLER

Gazeteci Gürkan Özturan’ın sunduğu #dokuz8GÜNDEMÖZEL’de bugün İran Uzmanı Siyaset Bilimci Sabancı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ezgi Uzun vardı. Uzun, yaklaşan İran seçimleriyle ilgili gelişmeleri aktardı, farklı olasılıkları yorumladı.

https://www.youtube.com/watch?v=iN7GwFfD-GU

GÜNÜN KÖŞE YAZILARI

Siyasi analist Selmin Seda Coşkun, “Mevlüt Çavuşoğlu’nun Fransa ziyaretinden ne beklemeliyiz?” başlıklı yazısıyla Çavuşoğlu'nun Fransa ziyaretini #dokuz8 için yorumladı.

Siyasal iletişim uzmanı Çağdaş Yıldız’ın “Kamu diplomasisi ve Birleşik Krallık örneği” başlıklı yazısında ise kamu diplomasisi açısından Britanya’nın durumu yorumlandı.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ BAŞLIKLARI

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Bakan Selçuk'a, 2021 LGS sorularıyla ilgili iddiaları sordu.
  • Geçen yıl 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı’na yürümek isteyen 15 DİSK üyesine dava açıldı, ilk duruşma yarın görülecek.
  • İzmir depremi soruşturması: 10'u tutuklu 29 kişi hakkında iddianame hazırlandı.
  • Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a Tain kentindeki ziyareti sırasında bir kişi tokat attı.
  • Sibirya'da 24 bin yıldır donmuş halde olan “Bdelloid rotifer” adı verilen çok hücreli bir organizma yeniden hayata döndü.