Seçim 2023 maratonu tüm hızıyla devam ederken, gözler seçimin gidişatında önemli gelişmelere neden olacak olan Akdeniz Bölgesine çevrildi. Adana'dan Gazeteci Armağan Kabaklı Antalya'dan Gazeteci Sabri Kırdar Hatay İskenderun'dan Sadet Berkyürek Akdeniz Bölgesinde kritik seçimin gidişatına dair gelişmeleri aktardı.

Akdeniz Bölgesinde bulunan gazeteciler seçim havasını değerlendiriyor Antalya'da parti ve adaylara ilgi nasıl?

Antalya'da seçim atmosferini aktaran Gazeteci Sabri Kırdar "Geçmiş seçimlere baktığımızda geçmiş yıllara göre çok coşkulu bir seçim havasından söz edemeyiz. Tabi bunda milletvekili seçimleri ve cumhurbaşkanı seçimlerinin bir arada yapılıyor olmasının da etkisi var. Ana odak noktası ise daha çok cumhurbaşkanlığı seçimleri. Herkes ona odaklanmış durumda. Tabi bir de milletvekili listeleri belirlenirken heyecan yaratacak bir aday profilinin olmaması da burada bir etken. Aday belirleme daha çok tabandan değil de tavandan olduğu için bu da kitlelerde bir seçim heyecanı yaratmıyor. Biliyorsunuz çoğu yerde listeler genel merkezlerin üzerinde belirlendi. Şöyle söyleyeyim TİP milletvekili Barış Atay'ın 2. sırada aday gösterilmesi dışında vekil listelerinde heyecan yaratan bir durum söz konusu değil Antalya'da" dedi.

Hatay'da depremzedeler seçime nasıl bakıyor?

Hatay'da yaşanan deprem felaketi sonrası seçim öncesi sürecin nasıl işlediğini değerlendiren Sadet Berkyürek " Tabi ilk günlerin yakıcı problemlerin nisbeten kendi normaline kavuştuğunu düşünebiliriz. Ancak barınmadan tutun, günlük ihtiyaçların karşılanmasına, sağlık ihtiyaçlarına kadar sorunlar devam ediyor. Mevsim şartlarından dolayı geçici barınma şartlarının da iyileştirilmesini beklediğimiz koşullardayız.  Seçime dair yeni normalin içerisinde bir hazırlık yürüdü. Seçim kampanyalarından başlayarak çadır yerleşkelerini, konteynır yerleşkelerine bir seçim çalışması söz konusu oldu. Gidenlerin geri dönüşüne ilişkin tüm siyasi partiler çalışmaları var. Özellikle büyük partilerin. Göç eden ciddi bir oran var. Nüfusun önemli bir oranı göç etti. Şehir dışına çıktı başka ilçelere gitti. Gidenlerin dönüşüyle ilgili planlamalar var. Otobüs tutmadan askıda bilete kadar. Örgütlenmeler giden seçmen üzerine yoğunlaşmış durumda" dedi.

Mersin'de nasıl bir seçim havası var?

Mersin'de devam eden seçim sürecine dair değerlendirmelerde bulunan Gazeteci Abdin Yağmur " AKP eski seçimlerden beri Mersin'de aday koyma geleneğini bu dönem de sürdürdü. 2007'de Kürşat Tüzmen Hazine Bakanıydı. 2011'de olan aday Ekonomi Bakanıydı. Bu dönemde de Hazine ve Maliye Bakanı yani ekonomi ile ilgili bakanlar genelde AKP tarafından Mersin 1. sıra milletvekili adaylığına gösteriliyor. Tabi muhalefet partileri açısından seçim biraz daha heyecanlı geçiyor çünkü çarşıda pazarda sokakta çalışmalarını yürütüyor" dedi.

Adana'da seçim hangi sonuçlarla tamamlanır?

Adana'dan Gazeteci Armağan Kabaklı "14 Mayıs'da Adana'da 1 milyon 612 bin seçmen, 4 bin 700 sandıkta oy kullanacak. Tabi ki Adana'da seçmenin oy verme eğilimi belirleyen en önemli etkenlerden birisi iktisadi ve ekonomik gelişmeler olacaktır. Zira muhalefet bloğunun da, millet ittifakı cephesinin de Adana'da seçim çalışmasını bu ana kurgu üzerine yürüttüğünü de görebiliyoruz. 2018 yılında 1 milyon 500 bin seçmen oy kullanmıştı. Bu seçimde yaklaşık 100 bin seçmen artışı olduğu görülüyor ve 60 - 70 bin civarında ilk kez oy kullacak seçmen var. Senin de altını çizdiğin gibi 2018 seçimlerinde Adana' da toplam seçmenin 440 bin oyunu alan AKP sandıktan lider olarak çıkmıştı ve hanesine 5 milletvekili yazdırmayı başarmıştı. 4 milletvekili CHP kazanırken İYİ parti, MHP ve HDP 2'şer milletvekili alarak meclise girmişti. Seçim sonuçlarına yönelik tahminlere göre AKP'nin kazandığı bir koltuğu CHP'nin hanesine yazabileceği görüşü var. DEVA partisinde gelecek oylarla Adana'nın en çok milletvekili kazanan parti konumunda olduğu gösteriliyor. Diğer partilerde de İYİ parti ve MHP'nin 2018'de aldığı sonuçları bakarsak, aşağı yukarı 3 bin oy farkı var ikisinin arasında. Dolasıyla burada artık oyların birleşmesiyle ortaya çıkacak tablo Adana'da nasıl bir sonuca evrilecek biz de merak ediyoruz " dedi.