Saray’da hazırlkana  5 yıllık Kalkınma Planı’nda yer alan hedefler, AKP rejiminin toplumu daha çok gözetim altına alarak demokratik hak ve özgürlükleri sınırlamayı amaçladığını da ortaya koydu.

Planın amaç kısmında “Hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde güvenliğin tüm yönleriyle ele alınarak huzur ve güven ortamının sürdürülebilir kılınması, vatandaş odaklılık, şeffaflık, hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda ve önetkin bir yaklaşımla güvenlik hizmetlerinin geliştirilmesi, güvenlikle ilgili ürün ve teknolojilerde kendine yeterliliğin güçlendirilmesi ve suçla mücadele bilincinin artırılarak vatandaş katılımının sağlanması temel amaçtır” denildi.

İHBARCILIK TEŞVİK EDİLECEK

“Vatandaşla kolluk güçleri arasındaki güven esasına dayanan ilişkinin geliştirilmesi amacıyla toplum destekli kolluk yaklaşımı güçlendirilecektir. Suçla mücadelede önleyici güvenlik tedbirleri artırılacaktır.
Suça yönelik bildirim ve ihbar sistemi geliştirilecek, suçun önlenmesine yönelik halk katılımı artırılacaktır.
Güvenlik hizmetlerine erişim kolaylaştırılacaktır. Genel kolluk ile özel güvenlik arasındaki ilişki ve işbirliği güçlendirilecek, özel güvenlik hizmetlerinin geliştirilmesi sağlanacaktır. Özel güvenlik kuruluşlarının eğitim programları geliştirilecek, bu birimlerin denetiminde etkinlik artırılacaktır.

SINIRLARA YENİ DUVARLAR ÖRÜLECEK

Sınır güvenliğinin etkinliği artırılacak, teknolojik ve fiziki altyapı geliştirilecek, sınır yönetimi alanında ortak analiz ve raporlama çalışmalarının yapılabilmesi amacıyla veri toplama kapasitesi güçlendirilecektir. Yasa dışı göçle mücadelede etkinlik artırılacaktır. Kara sınır güvenliğinin sağlanması için risk değerlendirmesine dayalı güvenlik duvarı, gözetleme kulesi, algılayıcı sistemler, güvenlik yolları gibi gerekli fiziki ve teknolojik güvenlik sistemleri geliştirilecektir.

‘SUÇ POTANSİYELİ İNCELENMESİ YAPILACAK:

Ülkemizin güvenliğini tehdit eden akımlarla önetkin bir yaklaşımla mücadele edilebilmesi için akademik çalışmalar ve analizler yapılacaktır. Tüm suç türlerine karşı risk ve tehdit değerlendirmesi, suç potansiyeli incelemesi yapılarak suçun önlenmesi konusunda gerekli tedbirler alınacaktır. Güvenlik hizmetlerinin sunumunda kalite ve etkinlik artırılacaktır. Güvenlik kuruluşlarının kurumsal, hukuki, teknik ve teknolojik altyapısı ile beşeri kapasitesi nitelik ve nicelik olarak geliştirilecektir. Güvenlik çalışanlarının uzmanlaşmasının geliştirilmesi yönünde düzenlemeler yapılacaktır. Güvenlik hizmetlerinde kullanılan yazılım, donanım, araç-gereç ve taşıtların yerlilik oranı artırılacaktır.

YAPAY ZEKA VE ROBOT KULLANIMI:

Güvenlik hizmetlerinin sunumunda yapay zekâ, robot teknolojisi, büyük veri analizi, iletişim ve uzay teknolojisi gibi teknolojilerden etkin olarak yararlanılacak, bu alanda yerli teknoloji ve üretim geliştirilecektir.

UYUŞTURUCU VE ORGANİZE SUÇLA MÜCADELE:

Güvenlik kuruluşlarının uyuşturucuyla mücadele kapasitesi artırılacaktır. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında yürütülen çalışmaların izlenmesi amacıyla veri toplama kapasitesi güçlendirilecektir.
Uyuşturucu ile bağlantılı suçlar değerlendirilerek kolluk kuvvetlerine ve kamuoyuna yönelik eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları artırılacaktır. Uyuşturucuyla mücadelede ulusal ve uluslararası kurumlarla işbirliği ve eşgüdüm geliştirilecektir. Organize suçlar ve kaçakçılıkla mücadeleye çok boyutlu, bütüncül ve önetkin bir yaklaşımla devam edilecektir. Organize suç türleri ve terör örgütleri arasındaki bağlantılar belirlenecek, suçun oluşmadan önlenmesine yönelik çalışmalar geliştirilecektir.