Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya’nın olası bir barış anlaşması kapsamında İran’dan zenginleştirilmiş uranyum stoklarını teslim alma teklifinin hâlâ geçerli olduğunu söyledi. Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu öneriyi hem ABD hem de bölge ülkeleriyle yaptığı temaslarda dile getirdiğini belirtti.

TEKLİF HÂLÂ GEÇERLİ

Peskov, ABD Başkanı Donald Trump’ın Hürmüz Boğazı’nı ablukaya alma planını eleştirerek, bunun küresel piyasalara zarar vereceğini söyledi ve söz konusu planın birçok yönünün hâlâ belirsiz olduğunu vurguladı.

Washington, İslamabad’da yürütülen müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Hürmüz Boğazı’ndan İran limanlarına giriş-çıkış yapan gemilere abluka uygulayacağını duyurdu. Tahran söz konusu girişimi “korsanlık” olarak nitelendirdi. Ablukanın bugün saat 17.00 TSİ itibarıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Peskov açıklamasında ayrıca şunları söyledi:

“Teklif hâlâ geçerli ancak henüz bu doğrultuda bir adım atılmadı. Rusya’nın, İran’la ilgili gerilimi azaltmaya katkı sağlayacak tüm iyi niyetli girişimlerde bulunmaya hazır olduğunu belirtti.”