Rusya’da Anayasayı değiştirip yeniden kendisine aday yolu açan Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir kez daha seçildiğini ilan etti.

İlk kez Rusya tarihinde seçimler 15-17 Mart 2024 arasında 3 gün sürdü. Rusya’nın savaşı sürdürdüğü Ukrayna’da ele geçirdiği Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporojye’da da ilk kez başkanlık seçimi için oy kullanıldı. 2014 yılında ilhak edilen Kırım Cumhuriyeti’nde ise 2018’in ardından ikinci kez oy kullanıldı.

Rusya Merkezi Seçim Komitesi Başkanı Ella Pamfilova Rus devlet televizyonuna yaptığı açıklamada oy sayımı tamamlanmasa da Putin’in oy oranının yüzde 87,97 olduğunu söyledi. Pamfilova seçimlere katılım oranının da yüzde 74,22 olduğunu belirtti. Putin’in 2018’deki devlet başkanlığı seçimlerinde yüzde 76.69 ile kazandığı açıklanmıştı.

III. DÜNYA SAVAŞI BİR ADIM ÖTEDE

Putin seçim sonrası taraftarlarına seslendi ve soruları yanıtladı. Putin bir ABD’li gazetecinin sorusu üzerine, Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın seçim öncesi cezaevinde ölmesini “üzücü olay” şeklinde nitelendirdi. Rusya ile NATO arasında çatışma olup olmayacağına yönelik bir soruyu cevaplayan Putin, “Modern dünyada her şey mümkün. Bu çatışma, tam kapsamlı bir Üçüncü Dünya Savaşı’nın bir adım ötede olmasına yol açacak ama kimsenin bu konuyla ilgilendiğini düşünmüyorum” dedi.