ÇUKOBİRLİK’in bu yıl 21 lira olarak açıkladığı pamuk fiyatı, birliğin alımları durdurmasıyla piyasada 12 liraya kadar geriledi. Türkiye’deki pamuk üretiminin neredeyse yarısını karşılayan Şanlıurfa’da çiftçiler, düşen fiyatlar nedeniyle ürününü tarlada bıraktı. Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, “Girdilerin bu kadar yüksek olduğu dönemlerde çiftçilerimiz çok ucuz fiyata pamuk satmak zorunda kalıyor. Çiftçilerimiz alıcı bulamıyor. Alıcı bulamadığımız için pamuk fiyatları 12 TL’ye kadar düştü. Çiftçi bu nedenle pamuğunu tarlada bekletiyor. Çiftçiler büyük bir zarara uğradı. Bunun önlenmesi için devletten buna bir çözüm üretilmesini bekliyoruz” dedi.

ÇUKOBİRLİK, bu yıl 44 randımanlı pamuk fiyatını 21 lira olarak açıkladı. Ancak piyasada pamuğun kilosu 12 liraya kadar düştü. Çiftçiler, 1 kilo pamuk maliyetinin kiralama ve enerji dahil edildiğinde 17 lirayı aştığını belirtiyor. Üreticinin pamuktan kar edememesinin en büyük sebeplerinden biri de prim desteğinin 3 yıldır artırılmaması. Tarım ve Orman Bakanlığı, son 3 yıldır pamuğa 1 lira 10 kuruş destek veriyor.

“ÇİFTÇİLER BÜYÜK BİR ZARARA UĞRADI. DEVLETTEN BUNA BİR ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”

Şanlıurfa Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Girdilerin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde çiftçilerimiz çok ucuz fiyata pamuk satmak zorunda kalıyor” dedi. İpar, şunları söyledi:

“Şanlıurfa, Türkiye pamuğunun yüzde 46’sını üreten bir il. Türkiye pamuğunun yarısını Şanlıurfa tek başına üretmektedir. Ancak üreticilerimiz, bu yıl pamuktan memnun değil. Girdilerin bu kadar yüksek olduğu dönemlerde çiftçilerimiz çok ucuz fiyata pamuk satmak zorunda kalıyor. Satmayan çiftçilerimiz ise alıcı bulamıyor. Alıcı bulamadığımız için pamuk fiyatları 12 TL’ye kadar düştü. Çiftçi bu nedenle pamuğunu tarlada bekletiyor.

“PRİMİN 3 TL’YE ÇIKARILMASI GEREKİYOR”

ÇUKOBİRLİK bu sene 21 TL fiyat açıkladı. Ancak belli bir dönem geçtikten sonra piyasada pamuğun düşmesiyle birlikte ÇUKOBİRLİK maalesef alımları durdurdu. Bu, piyasada pamuğun çok daha düşük bir fiyattan satılmasına sebep oldu. Çiftçiler büyük bir zarara uğradı. Bunun önlenmesi için devletten buna bir çözüm üretilmesini bekliyoruz. İthalatın sınırlandırılması gerekiyor. Özellikle istediğimiz pamuk priminin 3 yıldan beri 1 lira 10 kuruştan seyretmesi, çiftçiyi derinden üzmektedir. Bu primin en az 3 TL’ye çıkarılması gerekiyor.

“İSOT FİYATININ BİLE ALTINA İNDİ”

Pamuk fiyatları öyle düşük dereceye geldi ki ilimizle özdeşleşmiş olan isotun, yani biberin fiyatıyla, bir dönem 15 TL’ye, aynı fiyatına geldi. Ama şu anda maalesef pamuk fiyatlarımız, biber fiyatlarının bile altına indi.”