Haber: Ümit İşbakan

2018 yılında başlayan Ulubey Gürgentepe yol çalışmaları sırasında çıkan hafriyat orman ve 2B olarak bilinen alana döküldü. Yeni Sayaca halkı arazilerinin zarar göreceğini, can güvenliğini tehdit edeceği konusunda uyarmalarına ve eylemlerine rağmen engel olamadılar. Ana yol çalışmaları sırasında alana plansız, projesiz dökülen dolgu sahasındaki hafriyat kayarak heyelan oluşturdu. Ulubey’e gelen ana su boruları patladı. Tepebaşı Küme Evlere giden beton yol kullanılmaz hale geldi.

Yeni Sayaca Çevre Platformu Sözcülerinden Beytullah Seferoğlu, şunları söyledi:

“Karayolu yenileme çalışmaları sırasında zemin güvenliği için yolun doğu tarafına üç yıldır beton fora kazıklar ve duvarlar için hesaplar yapılırken yolun batı tarafında mahallemizin girişindeki ormanlık alana plansız, projesiz olarak binlerce kamyon dolusu hafriyat döküldü. Bu süreçte köylüler olarak sahada eylem yapıldı, karşı çıkıldı; sesimizi duymadılar, endişemizi önemsemediler.

 Bugün yaşananları bizler 2018 yılında hafriyat dökmeye başladıklarında söyledik. Devletten anayol için ihaleyi alanlar daha fazla kazanacak diye değil ama yetkililer iş bir an önce bitsin diye en yakın yer olarak buraya hafriyat dökmesine göz yumdular. Zararını biz görüyoruz.”

 “TARIM ARAZİLERİMİZ DE ZARAR GÖRDÜ”

 Mahalle halkının arazilerinin de zarar gördüğünü söyleyen Seferoğlu, “Hafriyat dökecekler diye ormanımız yok edildi. Korunaksız dökülen hafriyat kaydı, su boruları zarar gördü. Dolgu sahasındaki yığınak fındık bahçelerine kadar aktı. Hem can güvenliğini tehdit etmiş oldular hem de arazilerimize zarar verdiler. Yol yapanlar kazandı, bizim yaşam alanlarımız tehlikede. Binlerce yıldır selden, taşkından korunan tarım arazilerimiz, yaşam alanlarımız bu hafriyat baskısı sonrası tehlikede” dedi.

“HESAPSIZ İŞ ZARAR VERİYOR”

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak da “Mahallede bentonit madeni işletmesi girişimleri nedeniyle SAYÇEV ve Yeni Sayaca halkıyla birlikte olduk. Yaptığımız halk toplantılarında dökülen toprakları görmüştük. Tehlikeli olduğunu söylediğimizde, hafriyat dökülmesini engellemek için olay yerinde basın açıklaması da yaptıklarını söylemişlerdi. Şimdi heyelan oldu. Hem yol ve su borusu hem de tarım arazileri zarar gördü. Bunun için kim hesap verilecek? Kime ya da kimlere soruşturma açılacak bakacağız. Mahallelilerle birlikte takipçisi olacağız” diye konuştu.