CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık’ın 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’ne ilişkin yaptığı açıklamada öğretmenlerin yoksulluk sınırının altında maaş aldığını belirterek şu tespitleri yaptı: 

"ÖĞRETMENLERİN SORUNLARI HER GÜN BİRAZ ARTIYOR"

Eğitim emekçilerimiz, karşı karşıya kaldıkları sorunlar nedeniyle bugünü buruk bir şekilde kutlamaktadır. Eğitim sistemindeki sorunlar, öğretmenden bağımsız düşünülmemelidir. Öğretmenlerin sorunlarının her gün biraz daha artıyor olması, eğitimin niteliğini de olumsuz etkilemektedir. Ataması yapılmayan yüzbinlerce öğretmen, sınıflarına, öğrencilerine kavuşmayı beklemektedir.

"TAMAMI YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA MAAŞ ALIYOR"

Her gün sınıfa derse giren öğretmenlerin neredeyse tamamı ise, ekonomik sorunlarını düşünerek güne başlamaktadır. Hatta pandemi döneminde öğretmenler, uzaktan eğitim için gerekli olan bilgisayarı edinmekte bile güçlük yaşamıştır; çünkü eğitim emekçilerinin tamamı yoksulluk sınırının altında maaş almaktadır.

"ATAMALAR LİYAKATA GÖRE YAPILMALI" 

Öğretmenler ücretli ve sözleşmeli değil, kadrolu atanmalı, statü, ek gösterge ve ek ders ücretleri iyileştirilmelidir. Hiçbir öğretmen ve yönetici üyesi bulunduğu sendikaya göre değerlendirmeye tabi tutulmamalıdır. Okul yöneticilerin atamaları ideolojik yaklaşımlarla değil liyakata göre yapılmalıdır.

"ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU ÇIKARILMALI"

En kısa zamanda Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılarak öğretmen yetiştirme, ilk atama, yer değiştirme, görevde yükselme, mali ve sosyal haklar gibi öğretmenlikle ilgili tüm konuları bu kanun kapsamında çözüme kavuşturulmalı, özlük hakları bu yasa ile güvence altına alınmalıdır. 21. yüzyıl Türkiye’sinde eğitimin kalitesi de arzu edilen seviyede değildir ve unutulmamalıdır ki öğretmenlerin sorunu çözülmed