Ortadoğu başta olma üzere dünyanın pek çok yerel renk ve inançlarla kutlanan Newroz, bu yıl 29’u il, 72 merkezde "Şimdi kazanma zamanı” sloganıyla gerçekleşiyor.

Bu yıl Newroz için kitlesel kutlamalar ilk olarak 19 Mart’ta Şırnak, Tunceli, Iğdır ve Mersin'de başladı. 20 Mart’ta Van ve İstanbul ile devam edecek Newroz’un finali ise 21 Mart’ta Diyarbakır’da yapılacak. Mezopotamya Ajansı'nın takip ettiği Newroz kutlamaları şöyle:

MERSİN'DE NEWROZ: "FAŞİZMİ YENECEĞİZ"

Mersin'de Newroz, Tırmıl Alanı'nda kutlanmaya başlandı. Alan rengarenk flamalarla süslenirken, alana; "Tecrit kıracağız faşizmi yeneceğiz", "Newroz pîroz be" ve "Kemal Kurt ölümsüzdür" pankartları asıldı.

Mersin Newroz

MARDİN'DE NEWROZ KIZILTEPE'DE BAŞLADI

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde gerçekleştirilecek olan Newroz kutlaması büyük coşkuyla başladı. Saat 10.00 itibarıyla alana girişler başladı. Yurttaşlar "Bijî Newroz" sloganı atarak ve zafer işareti yaparak alana giriş yaptı. Yağmurlu havaya rağmen yurttaşların alana gelişleri devam ediyor. Alanda yurttaşlar, "Bijî berxwedana zindanan" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atıyor. 

TUNCELİ'DE SOĞUK HAVA KUTLAMALARA ENGEL OLMADI

Tunceli'de etkili olan soğuk hava ve kar yağışına rağmen Newroz kutlaması için toplanan halk, baharın habercisi ateşin yakılmasını beklemeye başladı.Halkın toplandığı bir diğer alan ise, Sanat Sokağı oldu. Burada buluşanların sarı, kırmızı ve yeşil renklerde atkılar, eldivenler giydikleri görüldü. Sayıları dakikalar geçtikçe artan kalabalık, soğuk havaya aldırış etmeden, çalınan davul ve zurna eşliğinde halaylar çekip, kutlamalara erkenden başladı.

20 MART'TA İSTANBUL VE İZMİR DE NEWROZ ATEŞİ YAKILACAK

İstanbul’da 20 Mart’ta Yenikapı’da gerçekleştirilecek Newroz kutlamasına, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar katılacak, sanatçılar Koma Sorjiyan, Grup Vardiya ve Huriye sahne alacak. Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) öncülük yapacağı 2022 İstanbul Newrozu’na, demokratik kitle örgütleri, Birleşik Mücadele Güçleri ve sol-sosyalist parti ve oluşumların katılımıyla yarın Newroz deklarasyonu açıklanacak. İzmir’de de 20 Mart’ta Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilecek Newroz kutlamasına, HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz katılacak.

ANKARA'DA NEWROZ ANITPARK'TA

Ankara’da Newroz, 20 Mart saat 13.00’da Anıtpark’ta kutlanacak. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Doğan Erbaş katılacağı Newroz’da sanatçı Mehmet Atlı ve Koma Jin Ma sahne alacak.