ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), "Mürettebat Sağlığı ve Performansı Keşif Analoğu (CHAPEA)" adı verilen, birer yıl süreli "Mars habitatı" deneylerinin ikincisinin önümüzdeki yıl başlayacağını duyurdu.

NASA, gelecekteki görevlerin insanlar üzerindeki etkilerini araştıracağı deneylerin ikincisine katılacak dört kişilik ekip için başvuruları almaya başladığını açıkladı.

Bir yıl sürmesi planlanan ikinci "Mars habitatı" deneyinde; gönüllülerin Mars misyonunda karşılaşabilecekleri kaynak kısıtlılığı, ekipmanların bozulması, iletişimde gecikme ve diğer çevresel stres etkenleri gibi zorluklar mevcut.

Gönüllü ekipten, ay yürüyüşü, robotik operasyonlar, habitat yönetimi, egzersiz yapma ve ekin yetiştirme gibi görevleri yapması beklenecek. Ayrıcaekip, üç boyutlu yazıcılar kullanılarak üretilen "Mars Kumulları Alfa" isimli barınakta yaşayacak.

CHAPEA'nın ikinci görevine başvuranlarda aranan şartlar ise, "Sağlıklı, sigara kullanmayan, Amerikalı ya da ülkede kalıcı ikamet eden, 30 ila 55 yaşlarında olan, görevler ve ekip iletişimi için yeterli düzeyde İngilizce bilmelerinin yanı sıra üniversite ve deneyim açısından da yeterli" olarak sıralandı.

Başvuruların 2 Nisan'a dek süreceğini belirten NASA, deneye katılanlara "bedel" ödeneceğini de ekledi.