Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde (USC) görev yapan bilim insanları, 'sonsuz kimyasallar' olarak adlandırdıkları ve mutfak araç gereçlerinde bulunan kimyasalların karaciğer kanserine yakalanma riskini ciddi oranda arttırdığını ortaya koydu.

İnsan yapımı zehirli kimyasallara en çok maruz kalan kişilerin en az maruz kalmış olanlara kıyasla karaciğer kanseri teşhisi koyulma riskinin 4.5 kat daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, söz konusu kimyasalların her yerde olduğu konusunda uyardı.

ABD'deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), bahsedilen kimyasalların teflon tencere, musluk suyu, deniz ürünleri, su geçirmez giysiler, temizlik ürünleri ve hatta şampuan gibi her gün kullanılan malzemelerde bulunduğuna işaret etti.

Sputnik'teki habere göre kanser riskini artıran önemli unsurlardan biri, PFAS adı verilen bir tür per ve polifloroalkil maddesi olan ve genellikle PFOS olarak anılan 'perfluooktan sülfat'.irtti.

Araştırmayı yürüten ekip, Hawaii ve Los Angeles bölgesindeki insanlardan büyük miktarda tıbbi veri toplayan Multiethnic Cohort Study'nin sahip olduğu verileri inceledi. 200 bin kişilik bir denek grubundan karaciğer kanseri olan 50 kişi ve karaciğer kanseri olmayan bir diğer 50 kişi seçildi.

Teşhis konulmadan önce kan örnekleri alınan kanser hastalarının verileri, hiç kanser hastası olmamış kişilerin verileriyle karşılaştırıldı. İncelemeler, kansere yakalanan kişilerin kan örneklerinde birden fazla kimyasal türü olduğunu ortaya çıkardı.

Kanında daha yüksek seviyede kimyasallara rastlanan kişilerin kansere yakalanma riskinin de arttığını tespit eden bilim insanlarına göre en çok kimyasallara maruz kalmış yüzde onluk kesimin en az maruz kalan kişilere oranla kansere yakalanma olasılığı 4.5 kat daha fazla.

Bilim insanlarına göre genellikle gıdaların tüketilmesi yoluyla vücuda giren kimyasallar, daha sonra karaciğere yerleşerek organın çalışmasını ciddi oranda etkiliyor.