Deprem bölgesinde bulunan AKP İstanbul Milletvekili ve eski Geçlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar, yaşananları dokuz8 TV'de Bekir Güneş'e değerlendirdi. 

Deva Partisi Genel Başkan yardımcısı Cem Avşar, deprem bölgesindeki gözlemlerini anlattı. 

Avşar, ilk günden itibaren koordinasyon eksikliklerini gördüklerini söyledi. 

Avşar şunları söyledi: Çok büyük bir felaket. 13 milyon kişinin etkilendiği bir coğrafya. Buna göre bir hazırlık olması gerekirdi. Buna göre bir arama kurtarma ekibinin oluşması gerekirdi. Bunun önceden Afed yönetimi tarafından oluşturulması gerekirdi. Bugün geldiğimiz noktada koordinasyonsuzluğun sebebi şu. Bugün artık liyatakkatan uzak bir sistem kurulmuş durumda. Bugün soruyoruz neden bnu koordinasyon eksikliği yaşanıyor bunu soruyoruz. Neden bu sorunları öncelemediniz, neden imar afları çıkardınız, neden bu koordinasyonu sağlayamadınız. Bunları elbetteki soracağız. 

HER KURUM BİR KİŞİYE BAĞLANAMAZ

Sorduğumuz sorulara cevap verilemiyor. Bir plan olsaydı bu yıkımın boyutu bu kadar büyük olur muydu merak ediyoruz. Bu işin aslında yatan asıl sorun şu. Bu işin asıl sorunu başkanlık sorunu. Bir kişi her işi yapamaz. Her kurum bir kişiye bağlanamaz. Eskiden kurumların kapasitesi vardı. Yerel işbirliği olmadan Ankara'dan yönetim çok sağlıksız olur. Depremin boyutu ve hasarını anlayana kadar 24 saat geçti. Çok daha hızlı çözülmeliydi. Teşhisler çok önceden konulmuş ama öncelik verilmedi. 

SEÇİMLER ERTELENEMEZ

Seçim tarihinin ertelenmesine yönelik tartışmalara da değinen Avşar şunları söyledi:

Biz şuan canımızla uğraşıyoruz seçim günü değil diyoruz. Ama Anayasa'da da durum çok net. Savaş hali dışında seçim ertelenemez. Aksine biz hükümeti bu kadar basiretsizliğe rağmen istifaya davet etmiyorsak seçimin çok yakın olmasından dolayıdır. İktidarın da seçimden kaçacağına pek ihtimal vermiyoruz. 

BAKAN AKİF ÇAĞATAY KILIÇ dokuz8HABER'E BAĞLANDI

Gazeteci Mehmet Yazıcı ile birlikte eski Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da dokuz8'in sorularını yanıtladı. 

Yüz yılın felaketi ile karşı karşıya olduklarını belirten Kılıç şunları söyledi:

Sayın Cumhurbaşkanımız ve kurumlarımızın çalışmaları ilk günden itibaren devam ediyor. Bir eksiklik varsa bu daha sonra konuşulur tabi. Burada gördüğümüz üst boyutlarda bir durum var. Allah hepmize güç kuvvet versin. 

Buradaki deprem boyutu çok büyük. Şu anda burada gelen ekipler Adana'dan gelen ekipler. Burada kimsenin acısıyla ilgili tabiki bir şey söyleyeyem. Hava ve yol şartları ve yıkımın büyüklüğü ile 2 depremin olması ok yıkıcı oldu. Birinci depremin ardından gelen ekiplerin bir kısmı da göçük altında kaldı. Felaketin boyutu çok büyük onun için asrın felaketi diyoruz. Şuan için yoğunlaşmamız gereken konu yaraları sarmaya çalışacağız. Daha sonra araştırmamız gereken bir şey varsa araştıracağız. Yıkım çok kuvvetli oldu. 10 ili etkiledi. Farklı bir güçle karşı karşıyayız. Bazı konuları şuanda değil sonra değerlendirmekte fayda var. Tabiki eleştiri yapanlar oluyor. Bazıları eleştirilerin boyutu da aşılıyor. 

YABANCILAR BURAYI TERK ETMİŞ DEĞİL

Burada yabancılar da var. Yabancılar burayı terk etmiş değil. Bizim arama kurtarma ekiplerimiz de terk etmiş değil. Bazı ekipler değişti çünkü onların bir gücü var. Hiçbir şekilde burada bir olumsuz durum değil. Çok sayıda yabancı ekiple görüştüm burada böyle bir olumsuz durum yok. Burada buna da dikkat etmek lazım. Bazı şeyleri daha sonra konuşmak lazım. 

SOSYAL MEDYADA GÖRDÜĞÜNÜZ HER ŞEYE İNANMAYIN

Sosyal medyada özellikle bilip bilmeden doğruluğunu teyit etmeden her okuduğunuza inanmayın. Burada depremzede vatandaşlarımız da çok rahatsız. Burası bir sınır bölgesi bunu da unutmayın. Burası Suriye sınır bölgesi Hatay için söylüyorum. Yunanistan'dan gelen kurtarma ekibi buradaydı. Yunan komutanla konuşurken bazılarının cenazelerini çıkardıklarında ağladılar.