Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılma kararının durdurulması için Danıştay’a başvurdu.

Türkiye, ilk imzacısı ve tarafı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden 20 Mart’ta Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle çekildiğini duyurdu. Karardan bu yana kadın örgütleri ve bireysel olarak çok sayıda hukukçu, yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'a başvurdu. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı da, yürütmenin durdurulması ile Sözleşme’nin 1 Temmuz’da yürürlükten kaldırılması tehdidinin durdurulması talebiyle Danıştay’a başvurdu.

 “SÖZLEŞME’NİN YÜRÜRLÜKTE KALMASINI ELZEM GÖRÜYORUZ”

Vakıf’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Mor Çatı olarak bu davayı açıyoruz; çünkü 30 yılı aşkın süredir on binlerce kadının ve beraberindeki çocuğun deneyimleri ile edindiğimiz bilgiler ışığında, kadına yönelik şiddetin ve şiddetin sonucu olan etkilerin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükte kalması ve koşulsuz olarak uygulanmasını elzem görüyoruz. Bu nedenle İstanbul Sözleşmesi’nin fesheden idari işlem olan Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın iptal edilmesi, Sözleşme’den çekilme kararının 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesine engel olmak için derhal kararın yürütmesinin durdurulması, kadınların hayatta kalmaları, şiddetten uzakta hayat kurmaları ve anayasada güvence altına alınmış temel hak ve hürriyetlerini kullanabilmeleri için hayati öneme sahiptir. “