Londra merkezli yayımlanan Middle East Eye, Türkiye’de nüfusları 3,7 milyondan fazla olan Suriyeliler hakkında bir haber yayınladı. Sitenin haberine göre ‘’büyüyen ekonomik kriz, artan işsizlik ve yabancı düşmanlığı’’ sebebiyle Türkiye’den ayrılan Suriyelilerin sayısı giderek artıyor. Kriz sebebiyle iş bulamamaktan, kendilerine karşı yapılan nefret söylemlerinin yer yer fiziksel şiddete dönüşmesinden rahatsız olan Suriyeliler ırkçılık ve sömürüye katlanmak yerine çareyi yaşayacak başka bir yer bulmakta arıyor. 

Middle East Eye, konu üzerine görüştüğü Türkiye’den ayrılan Suriyeli göçmenlerin aktarımlarına yer veriyor: 

“Kimsenin işini ben çalmadım, kimseyi ben taciz etmedim, kimsenin evini işgal etmedim ve kendim saldırıya uğradım’’ şeklinde konuşan 34 yaşındaki Abbas, Suriyelilere yönelik suçlamalara vurgu yapıyor. 

Şubat ayında Türkiye’den ayrılarak Hollanda’ya giden 33 yaşındaki Suriyeli mühendis Muhammed, 7 senedir kendisi ve ailesini ağırlayan Türk milletine minnet duyduğunu fakat mülteci karşıtlığının ve işsizliğin kendisini temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma getirdiğini söylüyor. İnşaatlarda mevsimlik işçi olarak çalışan Muhammed, yükselen enflasyon ve patlayan ekonomik krizin de mülteci düşmanlığını artırdığını düşünüyor. Middle East Eye, aynı zamanda Suriye’den Türkiye’ye gelen Türkmenlerin de Türk bir azınlık olmalarına rağmen ırkçılığa ve fiziksel şiddete maruz bırakıldığına değiniyor.

SURİYE’YE DÖNEMEZLER

Türkiye’den başka ülkelere giden Suriyeliler, Devlet Başkanı Beşar Esad’a muhalefet ettikleri için “terör listesinde” yer alıyorlar ve zorla geri dönme olasılığından endişe duyuyorlar. Bu yüzden ülkelerine dönmek yerine çeşitli yöntemlerle Avrupa’ya gitmenin yollarını arıyorlar.