Metropoll Araştırma'nın anketine göre, Türkiye'nin yaklaşık 4'te 3'ü, laik ve demokratik bir Türkiye'de yaşamak istiyor. "Muhafazakar ve otoriter" bir ülkede yaşamak isteyenlerin oranı ise, 18.5. 

metropoll-2

Mayıs ayında  halka "Nasıl bir Türkiye'de yaşamak istersiniz" diye soran Metropoll Araştırma'nın ulaştığı sonuçlar; halkın sistemden beklentilerini de ortaya koydu.

Ankete katılanlardan yüzde 72,9'u 'laik ve demokratik' bir Türkiye'de yaşamak istediğini söylerken, yüzde 18,5'i ise 'muhafazakar ve otoriter' bir Türkiye'de yaşamak istediğini belirtti. Katılımcıların yüzde 8,5'i ise soruyu yanıtsız bıraktı. 

İKTİDAR PARTİSİ SEÇMENLERİ DE DEMOKRASİ İSTİYOR

Laik ve demokratik bir Türkiye isteyen AKP seçmeni oranı yüzde 58, MHP seçmeni oranı yüzde 75 oldu.

MİLLET İTTİFAKI SEÇMENLERİ LAİKLİK TALEBİNDE İLK SIRADA

Laiklik ve demokrasi talebini en çok dillendiren seçmen grubunun CHP olduğu dikkat çekerken; bu yanıtı veren CHP seçmenlerinin oranı yüzde 90.1 olarak tespit edildi. CHP'yi yüzde 78,5 ile İYİ Parti seçmeni izlerken; ardından Saadet Partisi ve DEVA seçmenleri geldi.

KİMLER OTORİTERLİK İSTİYOR?

"Muhafazakar ve otoriter" bir Türkiye isteyenlerin arasında en yüksek oranı ise 31.3 ile AKP seçmeni gelirken, ikinci sırada  21.9 ile Saadet Partisi gelirken, üçüncü seçmen grubunu ise 19.1 HDP seçmeni oluşturdu.