TCMB tarafından yapılan paylaşımda şöyle denildi:

- Bankamız Tarife Cetveli'nin Zorunlu Karşılık ve İhbarlı Döviz Mevduat Hesapları başlıklı 30. maddesinde düzenlenen yüzde 1,5 seviyesindeki komisyon oranının yüzde 5 seviyesine yükseltilmesine karar verilmiştir. Söz konusu değişiklik 22/7/2022 tarihinde tesisi başlayacak olan 8/7/2022 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır.

- Ayrıca, söz konusu komisyon uygulamasında ilgide kayıtlı yazılarımızda belirtilen dönüşüm oranlarına göre sağlanan muafiyet koşullarında değişikliğe gidilmiştir. Sektörün ağırlıklı ortalama tüzel kişi dönüşüm oranının 2/9/2022 tarihi için belirlenen hedef değer olan yüzde 20 seviyesini belirgin olarak geçmesi nedeniyle söz konusu hedef değer tarihinin 2/9/2022 yerine 8/7/2022 olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

- Diğer taraftan, ilgi (d)'de kayıtlı yazımızın (vi) nolu maddesinde belirtilen 2/9/2022 yükümlülük tarihi itibarıyla dönüşüm oranı gerçek ve tüzel kişiler için ayrı ayrı yüzde 10'a ulaşamayan bankalardan iki katı oranında komisyon alınması uygulaması kaldırılmıştır.

"SIRA VATANDAŞA MI GELİYOR?"

"Bireyler/şirketler bir tercih yapıp döviz tutuyor. Faizi enflasyonun 5'te 1'inde tutan Merkez Bankası bankalara diyor ki 'bu dövizleri sattır, KKM'ye (Kur Korumalı Mevduat) geçirt, yoksa yüzde 5 ceza keserim'. Mudinin portföy tercihine bankalar mı karar veriyor da ceza kesiliyor? Sıra vatandaşa mı geliyor?"