Ukrayna’da sosyalist muhalif Bogdan Syrotiuk, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne zarar vermek ve Rusya’nın çıkarlarına hizmet etmek” iddialarında 25 Nisan’da tutuklandı. 25 yaşındaki Syrotiuk’in serbest bırakılması için uluslararası bir kampanya başlatıldı.

Wsws.org’da yayımlanan haberde şu bilgiler verildi:

"NATO’nun kışkırttığı Ukrayna-Rusya savaşının ve sağcı Zelenskiy rejiminin sosyalist muhalifi Bogdan Syrotiuk 25 Nisan Perşembe günü Ukrayna’nın güneyindeki memleketi Pervomaisk’te Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) tarafından tutuklandı. Sağlık durumu kötü olan 25 yaşındaki Bogdan, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne zarar vermek ve Rusya’nın çıkarlarına hizmet etmek gibi düzmece suçlamalarla Nikolaev’deki (Mıkolayiv) bir hapishanede korkunç koşullar altında tutuluyor. Bogdan, düzmece bir mahkeme tarafından bu suçlamalardan suçlu bulunursa, 15 yıldan ömür boyu hapse kadar ceza alabilir. Bu, ölüm cezasına eşdeğerdir.”

Syrotiuk’un Ukrayna’da ve eski Sovyetler Birliği genelinde faaliyet gösteren Troçkist bir gençlik örgütü olan Bolşevik-Leninistlerin Genç Muhafızları’nın (YGBL) önde gelen bir üyesi olduğu belirtilerek tutuklanmasının savaş karşıtlığına yönelik şiddetli baskısının son örneği olduğu kaydedildi.

YGBL’nin hem Ukrayna hem de Rusya’daki oligarşik kapitalist hükümetlere karşı çıktığına işaret edilen haberde, “Bogdan Syrotiuk’un hayatı tehlikededir. Cezaevlerindeki mahpuslar, Ukraynalı faşistlerle dolu bir yönetim tarafından uygulanan şiddet rejimine maruz kalmaktadır” uyarısı yapıldı.

Dördüncü Enternasyonal Uluslararası Komitesi ve Dünya Sosyalist Web Sitesinin, Bogdan Syrotiuk’un derhal serbest bırakılması talebiyle küresel bir kampanya çağrısında bulunduğuna dikkat çekilerek “Uluslararası işçi sınıfı ve dünyanın dört bir yanındaki öğrenci gençlik, Bogdan’ın tutsak alınmasından haberdar edilmeli ve onu savunmak için seferber edilmelidir” denildi.

Change.org’daki imza kampanyasına :