Manisa'nın Soma ilçesinde 2014 yılında yaşanan maden faciasından sonra düzenlenen protesto eylemi sırasında maden işçisini tekmeleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel'in, Frankfurt Ticaret Ataşesi olarak atanmasının ardından isminin Ticaret Bakanlığı’nın “Yurtdışı Teşkilatı” listesine de dahil edildiği aktarıldı.

Yerkel’in Frankfurt Ticaret Ataşeliği’ne atanacağı Ocak ayında basına yansımış ancak bu atamadan sorumlu kurum olan Ticaret Bakanlığı’ndan konuyla ilgili açıklama gelmemişti.

Cumhuriyet'ten Hüseyin Hayatsever'in haberine göre, Şubat ayı sonunda resmen göreve başladığı haberleri çıkan Yusuf Yerkel’in ismi geçtiğimiz hafta itibarıyla Ticaret Bakanlığı’nın “Yurtdışı Teşkilatı” listesine dahil edildi. Böylece Yerkel, resmen “Frankfurt Ticaret Ataşesi” oldu.

NE OLMUŞTU?

Yusuf Yerkel’in Frankfurt Ticaret Ataşesi olarak atanacağı haberleri üzerine Almanya’daki Türklerin üyesi olduğu yaklaşık 30 sivil toplum örgütü Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğu önünde protesto gösterisi yapmış ve Yerkel’in Almanya tarafından “istenmeyen kişi” ilan edilmesi çağrısında bulunmuştu. Yerkel’in göreve atanacağı haberlerinin ardından dört yıldır Frankfurt Ticaret Ataşesi olan ve 2021 yılı sonunda görev süresi dolan Tansu Günendi’nin ismi, şubat ayında Ticaret Bakanlığı’nın “Yurtdışı Teşkilatı” listesinden çıkarılmıştı.