SEUL (AA) - Kuzey Kore yönetimi, ülkenin Madrid'deki büyükelçilik binasına 2019'da baskın düzenleyen grupta yer alan ve kaçtığı ABD'de tutuklanan kişinin İspanya'ya iadesini talep etti.

Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansında (KCNA) ülkenin Madrid Büyükelçiliğinin açıklaması yayımlandı.

Şubat 2019'da Kuzey Kore'nin Madrid Büyükelçiliğine eski ABD Deniz Piyadesi Christopher Ahn'ın da aralarında bulunduğu bir grup tarafından düzenlenen baskına değinilen açıklamada, Pyongyang yönetimi karşıtı olarak nitelenen grubun üyelerinin ABD'den İspanya'ya iadesi istendi.

Açıklamada, ABD'nin baskın nedeniyle "resmi bir özür dilemekle yükümlü" olduğu vurgulandı.

ABD'nin baskına karışanları tutuklayarak İspanya'ya göndermesi gerektiği kaydedilen açıklamada, olay nedeniyle ABD'den tazminat ödemesi talep edildi.

Açıklamada, Kuzey Kore karşıtı grupla dokunulmazlığı olan diplomatik bir misyona baskın düzenlediği ve buradaki diplomatlar ile ailelerinde ruhsal ve fiziksel hasara yol açtığı için Ahn'ın en ağır cezayı hak eden suçlu olduğu savunuldu.

Büyükelçilik açıklamasında, ABD'nin, düşman ülkelerin diplomatlarının özel diplomatik haklar ve ayrıcalıklardan hariç tutulduğuna dair iddiasının uluslararası hukukun ihlali olduğuna dikkat çekildi.

Kuzey Kore ve ABD vatandaşı olan Ahn, Nisan 2019'da ABD'nin Los Angeles kentinde yakalanıp tutuklanmıştı ancak cezası, 1,3 milyon dolar kefalet ödemesinin ardından ev hapsine çevrilmişti.

ABD'de Mayıs 2022'de federal hakim, Ahn'ın İspanya'da hakim karşısına çıkması için bu ülkeye iade edilmeye uygun olduğuna hükmetmişti ancak Ahn, hayati riski olduğunu öne sürerek iadesinin durdurulmasını talep etmişti.

- Kuzey Kore'nin Madrid Büyükelçiliğine baskın olayı

Kuzey Kore'nin Madrid Büyükelçiliğine, 22 Şubat 2019'da bir grubun baskın düzenlediği ve içerideki personeli en az 4 saat rehin aldığı ileri sürülmüştü. Olayın, binadan kaçmayı başaran Kuzey Koreli bir kadın diplomatın İspanyol polisinden yardım istemesiyle ortaya çıktığı belirtilmişti.

Olaya müdahale eden polis ekibinin, Kuzey Kore'nin Madrid Büyükelçiliğine giderek durumu araştırdığı, polisin Kuzey Kore Büyükelçiliğine girmesinden kısa süre sonra garajdan iki aracın hızla uzaklaştığı bildirilmişti.