Kuzey Kıbrıs'ta milletvekilliği erken genel seçimi için oy kullanma işlemi saat 08.00'de başladı. Kurulan 763 sandıkta 203 bin 792 kayıtlı seçmenin oy kullanabileceği seçim, 18.00'de sona erecek. Sandıklarda 2 bin 289 kişinin görev aldığı kaydedildi.

6 BİN KİŞİ GÖREV YAPIYOR

AA'nın aktardığına göre, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile ilçe seçim kurullarında görev yapanlar, sandık kurulu üyeleri, siyasi partilerin görevlendirdiği temsilciler ve polisler dahil seçimde 6 bin kişinin görev yaptığı belirtildi. YSK, saat 19.00'a kadar radyo, televizyon, gazete ve diğer tüm yayın organları tarafından seçim ve sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapmanın yasak olacağını açıkladı.

Sandıklarda oylar, 'mühür', 'mühür ve tercih' ile 'karma oy' şeklinde kullanılabiliyor.

YÜZDE 5 BARAJINI GEÇEN PARTİLER MECLİSE GİREBİLECEK

Seçimde yüzde 5 barajını geçen siyasi partiler, 50 sandalyelik Cumhuriyet Meclisi'ne girmeye hak kazanacak. Oy kullanma işlemleri sırasında Covid-19 salgını kuralları uygulanıyor. Seçmenler, oy kullanılacak alana maskesiz giremiyor, vatandaşlara seçim kabinine gitmeden önce eldiven veriliyor. Oy kullanacak kişilerden test ve aşı durumlarını elektronik ortamda sorgulayan 'Adapass' ile Covid-19 testi istenmiyor. Kovid-19 testi pozitif olan kişiler ise oy kullanamıyor.

403 MİLLETVEKİLİ ADAYI YARIŞIYOR

Cumhuriyet Meclisi'ndeki 50 koltuk için 8 siyasi parti ve 3'ü bağımsız 403 milletvekili adayı yarışıyor. 8 siyasi parti toplamda 400 aday belirleyerek YSK'ye başvururken, 3 bağımsız aday da Cumhuriyet Meclisindeki 50 koltuk için seçimde yarışacak.

403 milletvekili adayından 131'i kadın ve en genç adaylar ise 1996 doğumlu. Seçime katılacak siyasi partiler arasında Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti (DP), Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) ve Bağımsızlık Yolu (BY) yer alıyor. Meclis'te halen UBP'den 20, CTP'den 12, HP'den 6, DP'den ve TDP'den 3, YDP'den 1 ve bağımsız 4 olmak üzere 49 milletvekili bulunuyor.

Meclis’teki 49 vekilden 40’ı, 23 Ocak seçimine yeniden adaylığını koydu. Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi’nde vekil sayısı 49'a düşmüştü. Mecliste DP'den Serdar Denktaş ve Koral Çağman, HP'den Tolga Atakan, UBP'den Hüseyin Özgürgün, Ersan Saner, Önder Sennaroğlu, Menteş Gündüz, CTP'den Özdil Nami ve bağımsızlardan Hasan Topal bu seçimde aday olmadı.