Küresel piyasalarda artan enflasyonist endişeler, merkez bankalarının daha şahin karşılık vereceğine ilişkin beklentileri de artırıyor. Yılbaşından bu yana 60'ın üzerinde merkez bankası 50 baz puan ve üzerinde faiz artırdı.

Bloomberg'in haberine göre, FED öncülüğünde merkez bankalarından gelen hamleler ve sözlü yönlendirmeler, büyümeye, likiditeye, değerlemeye ve şirket karlılıklarına yönelik endişelerin artmasına sebep oluyor.

Bunun sonucu olarak hisse senetlerinde rekor seviyelerden ciddi oranda geri çekilmeler yaşandı. 2021 Kasım'da 122 trilyon dolarla rekor kıran Bloomberg Dünya Hisse Senedi piyasa değeri, 100 trilyon dolara geriledi.

ABD piyasaları 12 trilyon dolarlık erimeyle başı çekiyor. Çin hisseleri 1,9 trilyon dolar, Japonya hisseleri 1,5 trilyon dolar ve Hong Kong hisseleri de 800 milyar dolar eridi. Avrupa ana endekslerinde kayıp 3 trilyon dolar.

Dow Jones zirve seviyesinden yüzde 18, S&P 500 yüzde 22, Nasdaq ise yüzde 33 geriledi. Yılbaşında 7,8 trilyon dolar piyasa değerine sahip Facebook, Amazon, Apple, Google ve Netflix, 2,6 trilyon kayıpla 5,1 trilyon dolarlık değerlemeye geriledi.