Eski FBI ajanı Joe Navarro, insanların milyonlarca yıl önceki davranışlarının sırlarını anlattı: Kötü bir haber aldığımızda ya da şaşırdığımızda neden ağzımızı kapatırız, boynumuzu neden elimizle örtme ihtiyacı duyarız, kollarımızı neden kavuştururuz. İşte yanıtları.

Halk TV web sitesinde yer alan habere göre; eski FBI ajanı, 69 yaşındaki Joe Navarro, insanların kötü bir haber aldıklarında neden ağızlarını kapattığını anlattı. Bu davranışın milyonlarca yıl öncesine dayandığını açıklayan Navarro, ağzımızı kapatmanın milyonlarca yıl önce '"etrafımız her zaman yırtıcı hayvanlarla çevriliyken" adapte olduğumuz üç davranıştan biri olduğunu açıkladı. Beden dili uzmanı, tehlike karşısında neden donup kaldığımızı ve ellerimizle boynumuzu kapattığımızı da paylaştı.

Navarro, "Tehdit oluşturan bir şey gördüğümüzde donup kalıyorduk. Neden? Tehdit karşısında kaçsaydık kovalanır, çelme takılır ve ısırılırdık, bu yüzden donmayı öğrendik. Herkes dondu ve hayatta kaldı. Kaçan herkes yem oldu, genlerini aktaramadılar" diye konuştu.


Hala yaptığımız ikinci öğrenilmiş davranış ise ağzımızı elimizle kapatmak. Navarro bu davranışı "Yırtıcılar insanların nefes alışını, hayvanların nefes alışını dinlerler ve ağzımızı ve burnumuzu kapatarak tüm bu partiküllerin havaya karışmasını engelleriz" diye açıkladı.
Navarro'nun bahsettiği üçüncü ve son davranış ise boyunlarımızı, özellikle de suprasternal çentiği, boyun ve köprücük kemikleri arasındaki görünür çukuru örtme eğilimimiz.
Eski FBI ajanı, "Derin endişe duyduğumuzda, sıkıntıya düştüğümüzde, rahatsız olduğumuzda, güvensiz olduğumuzda, güvenliğimizin tehlikede olduğunu hissettiğimizde boynumuzu kapatırız" dedi.
Navarro, bu üç davranışın "bizimle birlikte geldiğini ve bize her gün yardımcı olduğunu" belirtti, "Bir dahaki sefere kendinizi bir şey karşısında şok olmuş bulduğunuzda ve ağzınızı kapattığınızda, bunun sebebinin bir yerlerde sizin kokunuzu almaya çalışan yırtıcı bir kedi olduğunu daima hatırlayın" diyerek sözlerini tamamladı.
Navarro ayrıca, bir Twitter kullanıcısının kollarımızı kavuşturmanın birisinin "savunmacı" olduğunun işareti olup olmadığını sorması üzerine kollarımızı kavuşturmakla ilgili bazı yanlış anlamalara da açıklık getirdi.
"Kollarımızı kavuştururuz çünkü bu rahatlatıcı bir davranıştır. Bu bir kendini kucaklama davranışıdır. Kızgın olduğunuzda bile, bunu yapmanız kendinizi rahatlatmak içindir. Burada iç organlarınıza baskı yapan iki kolunuz var, bu da vagus siniri aracılığıyla çok fazla rahatlık sağlıyor. Yani bunun bir engelleme davranışı ya da savunma davranışı olduğuna dair pek çok efsane var. Kesinlikle öyle değil. Bu rahatlatıcı bir davranıştır ve bu şekilde tanınması gerekir" diye konuştu.