Haber: Fatoş Erdoğan

HDP Hukuk Komisyonu ve Kobani Davası Avukatları, 18 Ekim tarihinde başlayacak Kobani Davası öncesi "Kumpasa karşı hakikati savunuyoruz" başlıklı bir bir basın toplantısı düzenledi. Taksim Hill Otel'deki basın toplantısında, eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 20'si tutuklu 34 siyasetçinin yargılandığı dava hakkında bilgi verildi. Açıklamada, Kobani Davası'nın 5. duruşmasının Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 18 Ekim'de başlayacağı hatırlatılarak, uygulanmayan AİHM ve Bakanlar Komitesi kararlarına dikkat çekildi. Basın açıklamasında davanın 18 Ekim'de başlayacak 5. duruşmasına katılım çağrısı yapıldı

DOSYA 400 KLASÖRE ULAŞTI

HDP Hukuk Komisyonu adına Züleyha Gülüm, dava avukatları adınaRamazan Demir, Veysi Eski ve Ezgi Güngördü'nün katıldığı basın açıklamasında, Figen Yüksekdağ'ın avukatı Ezgi Güngördü süreç hakkında bilgi verdi. Dosyanın neredeyse 400 klasöre vardığını belirten Güngördü, "Bu sürede mahkeme heyetinin bu dosyayı inceleme imkanının olması mümkün değil. 2014 yılından bu yana soruşturma dosyasında herhangi bir gelişme olmaması, aslında bu davanın hukuki bir süreçten ziyade siyasi bir sürecin ürünü olduğunu gösteriyor. Bu kadar ağır suçlamalar varken bir mahkeme heyetinin yada savcılığın nasıl bir işlem yapmadığı ciddi bir soru işareti olarak duruyor." dedi.

"ANAYASA İHLAL EDİLİYOR"

Selahattin Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir ise, bütünüyle çökmüş bir dava ve iddianamenin söz konusu olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Dünya nezdinde, uluslararası hukuk nezdinde çökmüş bir davadan bahsediyoruz. Mahkeme heyeti ve hükümet yetkilileri bunları görmezden gelebilir, ama AİHM kararında geçtiği şekilde söylüyorum, 'operasyonun kötü niyetli bir şekilde ve doğrudan HDP’yi ve muhalefeti hedef aldığı' şeklindeki tespitler bu dava ile devam ediyor. Yakında AİHM’in bu dava ile ilgili sayın Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutukluluğu ile ilgili daha geniş bir şey söyleyeceği başka bir karar da çıkacak. Bugünden söylemiş olalım. Büyük Daire kararı bu kadar açık ve net iken, deliler kadar kesim bir şekilde değerlendirilmiş ve çürütülmüşken Türkiye yargısını buna uymuyor olması kendi açılarından suç işledikleri anlamına gelir. Anayasayı ihlal, ilerde bu hakim ve savcıların yargılanmasını sağlayacak bir sürece doğru götürecektir."

"KUMPAS DAVASI, YAZISI DAVANIN ÖZETİ"

HDP Hukuk Komisyonu üyesi Milletvekili Zülayha Gülüm de "Şu arkamızda yazan kumpas davası yazısı bu davanın özeti" diyerek, gerçek bir yargıdan ve gerçek bir adalet arayışından söz edilemeyeceğini dile getirdi. İktidarın talimatı ile açılmış ve yargı sistemi tarafından iktidarın talimatlarına uygun ilerleyen bir davanın söz konusu olduğunu ifade eden Gülüm, "Neden kumpas davası dediğimiz de çok çeşitli nedenlerle açıklayabiliriz ama birkaç örnek vermek yeterli. Bir tanesi 2018’de dosyaya giren, herhalde kazara unutulmuş olan Terörle Mücadele’den gelen bir evrak. Bu evrak açıkça bir talimat veriyor. Diyor ki, 'Bu davayı şöyle şöyle toplayabilirsiniz şöyle delil uydurabilirsiniz, hakitate aykırı bir takım evraklar oluşturabiliriz.'" diye konuştu.